Ce este si cum se utilizeaza un cont de economii

Data publicarii: 24-01-2007
cont de economiiContul de economii este un produs bancar relativ nou lansat de banci, cu scopul de a oferi o varianta mai flexibila la un depozit bancar clasic. Banii depusi intr-un depozit bancar constituit pe perioade intre una si 12 luni trebuie lasati acolo nemiscati (pentru a cloci pui) pana la finalul termenului, pentru a putea beneficia de dobanda aferenta. Daca retragem orice suma, cat de mica, din depozit, vom ramane fara dobanda, noteaza Ghiseul Bancar. De asemenea, nici nu putem face depuneri suplimentare inainte de termen. Aceste limitari au fost eliminate de contul de economii.

Definitie

Petru a-l defini intr-o fraza, contul de economii are avantajul unei dobanzi mai mari decat a unui cont curent clasic (pentru care se platesc dobanzi de sub 1% pe an), dobanzi apropiate de un depozit clasic, dar care are insa flexibilitatea unui cont curent. Adica se pot face retrageri si depuneri de bani oricand, fara a pierde dobanda.

Aceasta se recalculeaza automat la sumele ramase in cont, in urma retragerilor sau depunerilor suplimentare de bani in contul de economii. Exista totusi o conditie, si anume o suma limita care trebuie pastrata in contul de economii, in general de 500 de lei noi. O alta diferenta fata de un depozit clasic este aceea ca un cont de economii nu este limitat de un termen, el poate ramane in vigoare pe termen nelimitat.

Sa luam acum un exemplu:

La Raiffeisen Bank, contul de economii se numeste Contul Acces Plus. Limita minima ce trebuie tinuta in cont pentru a primi dobanda este de 400 de lei noi. Pentru sumele din cont mai mici de 400 de lei banca nu plateste dobanda.

Dobanda difera in functie de sumele existente in cont: cu cat sumele sunt mai mari, cu atat dobanda e mai mare. Si anume: pentru sume intre 400 si 5.000 de lei, dobanda este de 1,5% pe an, in timp ce pentru sumele de peste 5.000 de lei, dobanda este de 3,5% pe an. Dobanda se capitalizeaza lunar in cont, ceea ce inseamna ca sumele rezultate din dobanda platita de banca se va adauga la suma din cont si astfel dobanda pe luna viitoare se va aplica la o suma mai mare, asadar castigul va fi mai mare.

Dupa cum am spus, se pot face oricand depuneri suplimentare in cont, de minim 10 lei noi si de asemenea se pot retrage oricand bani din cont, fara limitari. Cu o singura conditie, ca in cont sa ramana cel putin 50 de lei noi. Daca vreti sa retrageti o parte din aceasta suma, va trebui sa lichidati contul.

Dupa cum am vazut, este vorba de un cont bancar-depozit flexibil, in care poti depune sau retrage oricand bani. Nu este constrans de un anumit termen pentru a incasa dobanda aferenta.

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: