Numarul companiilor romanesti profitabile a crescut cu 10% in 2006

Data publicarii: 24-01-2007
companii profitabileIn 2006, aproximativ 40% din companiile romanesti au fost profitabile si n-au avut datorii la bugetul de stat, comparativ cu 2005, cand doar 30% din companii erau profitabile si fara datorii, a declarat, miercuri, presedintele Coface Romania, Cristian Ionescu. "La nivelul anului 2005, existau, in Romania, 531.849 companii active, dintre care 271.531 erau profitabile, 315.070 erau fara datorii, iar 161.541 erau companii profitabile si fara datorii", a aratat Ionescu.

"Romania a avut rezultate neasteptat de bune, in ultimii trei ani, in ceea ce priveste solvabilitatea companiilor, aproximativ 60% dintre acestea inregistrand o crestere cu cel putin 10% a cifrei de afaceri in 2006. Estimam ca mai mult de jumatate (55%) din companiile romanesti vor avea o crestere a profitului de peste 10% in 2006", a mai spus Ionescu.

"Solvabilitatea companiilor romanesti s-a imbunatatit substantial, dar acestea vor avea de luptat cu cresterea salariilor si cu aprecierea leului", a spus Cristian Ionescu.

"Societatile solide sunt, cu precadere, din sectorul automotive, telecomunicatii si IT. Sectoarele economice cu probleme sunt industria textila, comertul independent en-detail, industria mobilei si agricultura", a mai aratat Ionescu.

Coface a mentinut ratingul A4 pentru Romania, ce reflecta un istoric mediocru al platilor, care se poate inrautati din cauza unui mediu politic ce se deterioreaza, cu repercursiuni asupra mediului economic, insa probabilitatea de neplata este inca admisibila, a anuntat, miercuri, Coface. Totodata, Coface considera ca Romania si-ar putea imbunatati ratingul de tara, de la A4, la A4+ sau chiar A3, incepand chiar din anul 2007, cu conditia ca reformele sa isi urmeze cursul, iar mediul politic sa se stabilizeze.

In opinia Coface, punctele tari ale Romaniei sunt imbunatatirea perspectivelor economice, ca urmare a aderarii la UE, o piata interna relativ mare si forta de munca calificata, la costuri nu foarte mari. Alte avantaje sunt majorarea nivelului investitiilor straine directe, majorarea substantiala a rezervelor, precum si nivelul rezonabil al indatorarii publice si externe.

Punctele slabe ale Romaniei, in viziunea Coface, sunt cresterea deficitului de cont curent, care accentueaza dependenta Romaniei de intrarile de capital strain, cresterea nivelului creditului, tensiunile din coalitia de guvernare, care pun in pericol continuarea reformelor, precum si cresterea redusa a preturilor la energie, care afecteaza solvabilitatea companiilor de stat din domeniul utilitatilor.

Ratingul de tara B al Romaniei, din decembrie 2004, a fost apreciat ca B+ in iunie 2005, si a trecut la A4 in decembrie 2005. Ratingul de tara se calculeaza pe baza a sapte tipuri de indicatori, si anume vulnerabilitatea dezvoltarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, criza lichiditatii monedei straine, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: