Romania, al noualea producator de bere din UE
Data publicarii: 04-08-2018 | Economie
Anul trecut o cantitate de peste 41 de miliarde de litri de bere continand alcool a fost produsa in Uniunea Europeana, cu 2,5 miliarde de litri mai mult decat in 2016, la care se adauga aproape 900 milioane de litri de bere fara alcool sau cu un continut de alcool mai mic de 0,5%, iar Romania s-a situat pe locul noua in topul celor mai importanti producatori de bere din UE, arata datele publicate vineri de Eurostat.
Cu o productie de 8,14 miliarde litri (20% din productia totala a UE), Germania a fost principalul producator in 2017, cand una din cinci beri continand alcool produsa in UE a venit din Germania. Urmeaza in ordine, Marea Britanie (5,60 miliarde litri), Polonia (3,96 miliarde litri), Olanda (3,90 miliarde litri), Spania (3,62 miliarde litri), Belgia (2,44 miliarde litri), Franta (2,03 miliarde litri), Cehia (1,84 miliarde litri), Romania (1,76 miliarde litri) si Italia (1,17 miliarde litri).
Comparativ cu 2016, Olanda (48%) a inregistrat cea mai mare crestere a productiei de bere care contine alcool, urmata de Marea Britanie (14%) si Portugalia (11%). In schimb, productia de bere a scazut in Grecia (minus 9%), Slovacia (minus 5%), Bulgaria si Lituania (ambele cu minus 4%). Romania a produs anul trecut 1,760 miliarde litri de bere, in usoara scadere fata de 2016, cand a produs 1,763 miliarde litri.
SUA au fost principala destinatie pentru exporturile de bere ale statelor UE catre tarile din afara blocului comunitar (1,1 miliarde litri de bere continand alcool fiind exportati in 2017, sau 31% din exporturile totale extracomunitare de bere), urmate de China (520 milioane litri), Canada (210 milioane litri ), Coreea de Sud (175 milioane litri), Rusia (138 milioane litri), Elvetia (111 milioane litri), Australia (100 milioane litri) si Taiwan (95 milioane litri).
Cand vine vorba de importurile de bere in UE, preferata este berea din Mexic cu 211 milioane litri sau 52% din toate importurile de bere din afara UE inregistrate in 2017, urmata de berea din Serbia (48 milioane litri), SUA (39 milioane litri), Belarus (23 milioane litri), China (16 milioane litri), Ucraina (11 milioane litri), Rusia (zece milioane litri) si Thailanda (noua milioane litri).
Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia Zilei internationale a berii, care este celebrata de iubitorii acestei bauturi in fiecare an, in prima zi de vineri a lunii august. In acest an, ziua este marcata la data de 3 august. A fost celebrata pentru prima data in anul 2008.
Berea ocupa a treia pozitie in topul mondial al bauturilor, doar apa si ceaiul fiind consumate in cantitati mai mari.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri