Profitabilitatea anuală a indicilor bursieri BVB, în creștere

Data publicarii: 24-04-2019 | Bursa
Potrivit unui studiu realizat de către PWC România, principalii indici bursieri BVB au depășit în mod semnificativ performanțele obligațiunilor guvernamentale din ultimii 7 ani. Profitabilitatea medie anuală a indicilor bursieri a fost cu aproape 5% peste cea a obligațiunilor guvernamentale în perioada cuprinsă între anii 2012 și 2018, lucru care a contribuit din plin la creșterea veniturilor investitorilor care au riscat achiziționarea plasamentelor pe piața de capital.

Studiul amintit mai sus (Valuation multiples in the context of Bucharest Stock Exchange and local M&A market), a comparat performanțele principalilor indici de la Bursa de Valori București BET și BET-TR cu randamentul la maturitate al obligațiunilor guvernamentale românești. Potrivit rezultatelor obținute cu această ocazie, indicii pieței de capital au generat un câștig de 4,8% în cazul BET și, respectiv, 13,9% în cazul BET-TR mai mare decât cel al obligațiunilor guvernamentale, în ultimii 7 ani. Sunt randamente superioare care au compensat investitorii care și-au asumat acest tip de risc de investiție, în plasamente de acțiuni. Am fi putut discuta astăzi de randamente chiar mia bune decât cele prezentate ăn urma studiului, dacă măsurile fiscale introduse în ultima perioadă nu ar fi dus la scăderea semnificativă a cotațiilor acțiunilor listate la Bursa de Valori București.

Comparativ cu randamentele oferite de dividendele listate pe piețele mai mature, și cele generate de companiile listate pe piața locală au fost au fost mai ridicate, cu un randament mediu de 8% în anul 2016, 7,9% în anul 2017 și 7% în anul 2018. Precizăm și faptul că, randamentul din anul 2016 a fost la acel moment cel mai mare din lume.

”Prețurile actuale ale acțiunilor, raportate la profiturile companiilor, sunt la niveluri atractive pentru investitori, dar trebuie avut în vedere și faptul că, din pricina incertitudinilor fiscale și legislative, piața de capital din România este percepută ca fiind una dintre cele mai riscante din regiune, după cea din Grecia, ceea ce înseamnă că investitorii așteaptă randamente și mai mari pentru a-și plasa banii în acțiuni locale”, a declarat Sorin Petre, Partener, Liderul Echipei de Servicii de Evaluare și Analiză Economică, PwC România.

Alte cifre relevante prezentate in studiul PWC România:
- Nivelul mediu al acțiunilor raportat la profiturile companiilor listate (raportul P/E) a scăzut cu 19,6% în anul 2018. Această scădere reprezintă media pe toate sectoarele analizate, în comparație cu analiza PWC din anul 2017.
- Cele mai scăzute niveluri ale raportului P/E s-au înregistrat în sectorul de Gaze și Servici Financiare, de 7,5 respectiv 7,6%.
- Cele mai ridicate niveluri ale acestui raport s-au înregistrat în industriile bunurilor de larg consum și electricitate cu 14,5 respectiv 14,3%.

Cu toate aceste creșteri și valori pozitive înregistrate în ultimii ani, potențialul de creștere este în continuare unul major pe piața din România.

”Dacă ne uităm la capitalizarea pieței de capital, se observă faptul că România are o piața bursieră mult sub potențialul economic, cu o pondere a capitalizării bursiere în PIB de doar 16%, în vreme ce Croația, Grecia, Bulgaria, Cehia și Ungaria au o pondere mai mare a capitalizării bursiere raportat la PIB (35% - Croația, 29% - Grecia, 24% - Bulgaria, 20% - Cehia și 19% - Ungaria). Cu alte cuvinte, avem un potențial mare de dezvoltare și un mare pas înainte ar fi includerea BVB pe lista piețelor emergente, față de statutul actual de piață de frontieră. Marele obstacol față de o astfel de promovare este lichiditatea scăzută a pieței de capital local dar și, din păcate, frecventele schimbări legislative și fiscale, care nu au ajutat la îmbunătățirea percepției asupra pieței locale de capital. Acestea au avut un impact negativ asupra pieței, scăzând valoarea companiilor listate și majorând primele de risc. Pe 19 decembrie 2018, ziua în care s-a anunțat OUG 114, indicele BET a scăzut cu 11,2%, anulând într-o singură zi creșterea acumulată pe parcursul întregului an”, a explicat Ileana Guțu, Senior Manager, Servicii de Evaluare și Analiză Economică, PWC România.