România urcă în clasamentul global al ratei de impozitare

Data publicarii: 06-12-2019 | Economie
Potrivit clasamentului PwC Paying Taxes 2020, parte a raportului Doing Business publicat de Banca Mondială, România urcă câteva poziții, clasându-se pe locul 32 la nivel mondial în ceea ce privește rata de impozitare. O creștere de 17 locuri, după ce anul trecut țara noastră ocupa poziția 49.

Astfel, în acest an, România reușește să devanseze alte țări din Europa Centrală și de Est precum Cehia, Slovacia, Ungaria, polonia și Bulgaria, clasate în aceeași ordine pe locurile 53, 55, 56, 76 respectiv 97.

Dintre țările care au făcut parte din fostul bloc comunist, cele mai bine clasate din punctul de vedere al ratei impozitelor au fost cele din zona baltică, Estonia, Letonia și Lituania care ocupă locurile 12, 16 și 18.

”Acest salt al României în clasamentul global s-a produs ca urmare a îmbunătățirii semnificative a unuia dintre indicatori, respectiv cel care măsoară rata totală de impozitare. Este vorba de un efect al transferului contribuţiilor de asigurări de la angajatori la angajați care a diminuat artificial sarcina angajatorilor. România este singura țară din Uniunea Europeană care a mutat aproape integral contribuțiile la angajați, dar, așa cum știm, angajatorii plătesc și contribuțiile care le revin angajaților. Astfel, în practică, obligațiile fiscale ale companiei au rămas similare”, declară Daniel Anghel, Liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România.

Clasamentul amintit mai sus se află deja la cea de-a 14-a ediție și include 190 de țări. Acesta se bazează pe indicatori valabili pentru anul trecut și ia în calcul numărul de plăți pe care trebuie să le efectueze o firmă de dimensiuni medii pentru a-și plăti obligațiile fiscale, rata totală de impozitare raportat la profituri dar și numărul de ore necesare pentru conformarea cu legislația fiscală.

“Multe state au reușit în ultimii ani să facă plata taxelor mai simplă datorită tehnologiei. Fie că este vorba de metode de raportare și plată care ușurează viața contribuabililor, fie de monitorizare și control care eficientizează combaterea fraudei, digitalizarea administrației fiscale contribuie la o conformare fiscală mai bună și, implicit, la o colectare mai mare a taxelor”, explică Daniel Anghel.