Europa dă direcția în lupta împotriva schimbărilor climatice

Data publicarii: 17-12-2019 | Mediu
Banca Europeană de Investiții a lansat la mijlocul lunii noiembrie strategia privind combaterea schimbărilor climatice. BEI își propune astfel asigurarea unei sume de 1 trilion de euro pentru investiții în proiecte sustenabile, crescând de asemenea ponderea finanțărilor dedicate acțiunilor climatice și sustenabilității mediului la 50% până în anul 2025.

„Emisiile de carbon din industria energetică globală au atins un nou record în 2018. Trebuie să acționăm urgent pentru a contracara această tendință. Politica ambițioasă de creditare a BEI adoptată astăzi este o etapă esențială în lupta împotriva încălzirii globale. Viitoarea finanțare va accelera inovarea energetică curată, eficiența energetică și sursele regenerabile de energie. BEI va sista finanțarea proiectelor de energie din sectorul combustibililor fosili, inclusiv gaze, începând cu anul 2022” spune Andrew McDowell, responsabil al sectorului energetic și Vicepreședintele BEI.

Inițiativa BEI nu este însă o surpriză. Prin adoptarea acordului de la Paris în urmă cu 4 ani, țările europene și-au asumat deja intenția și obligația de a se îndrepta către o economie sustenabilă, de a scădea emisiile de carbon și de a se adapta provocărilor prezentului precum diminuarea resurselor.

Potrivit lui Viorel Ionescu, Senior Consultant în cadrul departamentului de Schimbări Climatice și Sustenabilitate, EY România, „Europa și-a asumat rolul și ambiția de a fi lider în lupta împotriva schimbărilor climatice, pe fondul retragerii Statelor Unite din Acordul de la Paris, președintele Jean-Claude Juncker întărind această decizie în discursul său din 2017 privind starea Uniunii Europene”.

În acest sens, Uniunea Europeană și-a propus câteva ținte ambițioase pentru anul 2030 precum reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră, comparativ cu nivelurile înregistrate în anul 1990. Totodată, se urmărește utilizarea energiei regenerabile în procent de 27% la nivelul Uniunii, eficientizarea consumului de energie cu cel puțin 30% dar și alocarea unui procent de 20% din buget pentru acțiuni concrete îndreptate înspre schimbările climatice.

Sectorul financiar privat ar putea juca de asemenea un rol important în acest demers paneuropean. E nevoie de investiții și de orientarea acestora către companii care prezintă modele de business sustenabile. Din păcate, în prezent, potrivit lui Viorel Ionescu, sectorul financiar privat nu ia încă n serios toate riscurile legate de mediu și de schimbările climatice. Numărul de dezastre naturale cauzate de condițiile meteorologice este însă în creștere iar „companiile de asigurări trebuie să se pregătească să suporte costuri mai ridicate. De asemenea, băncile vor fi expuse la pierderi mai mari din cauza scăderii rentabilității companiilor expuse la schimbările climatice sau a celor foarte dependente de resurse naturale neregenerabile” spune el.

Numărul anual al dezastrelor naturale a crescut în ultimii 16 ani cu 46%, pierderile economice create de acestea în ultimul deceniu crescând de asemenea cu peste 86%, ajungând până la 117 miliarde de euro în anul 2016. „Această tendință este îngrijorătoare, întrucât aproape 50% din expunerea la risc a băncilor din Zona Euro este direct sau indirect legată de riscurile care decurg din schimbările climatice” conchide Ionescu.