2 din 5 romani prefera sa economiseasca pentru achizitia unei case

Data publicarii: 07-02-2020 | Imobiliare
Potrivit unui sondaj internațional realizat de ING în 15 țări, românii sunt cei mai interesați să economisească pentru a-și cumpăra o casă, cel puțin la nivel european. În vreme ce 4 din 5 europeni prioritizează alte obiective financiare precum călătoriile, hobbyurile, studiile, întreținerea familiei sau plata chiriei, românii preferă achizițiile imobiliare, 2 din 5 conaționali economisind pentru a-și achiziționa o locuință.

Cât privește intenția de a face astfel de economii, 84% dintre români consderă investiția în locuință ca fiind una profitabilă iar 44% dintre ei pun pe primul loc economiile care să îi ajute să își atingă acest obiectiv. Față de media europeană de 81%, doar 56% dintre români ar plasa alte obiective financiare înainte de cel de a strânge bani pentru casă.

Țările care înregistrează cele mai mari procente în rândul celor care ar priioritiza alte obiective financiare sunt Germania, Austria și Olanda cu 91%, 90% respectiv 90%. De asemenea, Germania și Olanda au înregistrat și cele mai scăzute procente în ceea ce privește populația care crede în rentabilitatea unei locuințe (58% respectiv 59%).

Două sunt cele mai importante motive pentru care europenii, în specia cei din vestul continentului, se feresc de investiții imobiliare. Primul dintre acestea este reprezentat de prețurile mult prea ridicate, media europeană fiind de 77% în acest sens în vreme ce al doilea motiv este dat de gradul ridicat de îndatorare, imediat dependent de preț (70%). În același timp, 53% dintre români cred că piața imobiliară se îndreaptă într-o direcție greșită, cele mai mari procente din acest punct de vedere fiind semnalate în Spania, Germania și Luxembourg cu 72%, 65% respectiv 65%. Prețurile au crescut de asemenea la nivel european cu o medie de 4,2% în vreme ce salariile au crescut cu doar 3,2%.

Valentin Tătaru, economist la ING Bank România, este de părere că: „Evoluția creditării pe segmentul de ipotecare a continuat sa fie pozitivă, astfel încât stocul de credite ipotecare a crescut cu puțin peste 11% în 2019 (de la 15,6 în 2018). Evoluția componentei de creditare în lei (practic singura care funcționează pe piața de ipotecare în acest moment) a cunoscut un avans mediu de aproximativ 20% în 2019 (față de 30% în 2018), ceea ce indică o încetinire a ritmului de creștere către valori, spunem noi, mai sustenabile.”

„Majoritatea dinte noi ne dorim să deținem o locuință proprie, nu doar pentru că este o decizie inteligentă pe termen lung din punct de vedere financiar, dar mai ales pentru că este un obiectiv important din perspectivă emoțională și personală. Dar locuințele sunt scumpe, prin urmare, unele persoane aleg să își acorde mai mult timp pentru a economisi suma necesară sau amână decizia de a cumpăra o locuință. Odată cu extinderea orizontului de timp, nu este surprinzător că aceștia își îndreaptă atenția și către alte obiective, precum călătoriile și hobby-urile” spune Jessica Exton, specialist în ştiinţa comportamentală în cadrul ING.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: