Opinie Deloitte: Implicații ale prețului petrolului pentru România

Data publicarii: 27-04-2020 | Economie
Zilele trecute, industria petrolului s-a confruntat cu un șoc cât se poate de puternic, pentru prima dată în istorie, prețul barilului fiind tranzacționat la valori negative în Statele Unite ale Americii. Față de sfârșitul săptămânii trecute când tipul de țiței West Texas Intermediate se tranzacționa la 18,27 USD/baril, săptămâna aceasta, același produs a ajuns la un preț incredibil de -40,32 USD/baril.

„Constrânși de scăderea cererii de produse petroliere cauzate de criza medicală, dar și de indisponibilitatea sau tendințele speculative legate de spațiile de stocare, producătorii și traderii au preferat să vândă în pierdere deoarece oprirea producției de țiței durează și, uneori, nu se poate realiza fără asumarea riscului de scădere ulterioară de productivitate. O sondă oprită prezintă riscul ca la repornire să nu mai producă la fel”, spune Răzvan Nicolescu, Partener Consultanță Deloitte România.

Potrivit acestuia, consecințele acestei scăderi bruște și de neimaginat în urmă cu câteva luni, pot varia pe plan local de la o categorie la alta. Deocamdată, cel puțin, consumatorii finali nu se pot bucura de scăderile de prețuri ca urmare a deciziilor guvernului de a limita mișcarea în rândul populației. Sunt șanse însă ca nici pe termen lung aceștia să nu poată beneficia de prețul mic în cazul în care căderea de pe bursa de profil ar putea genera falimente și abandonări de producție în industria petrolieră.

Mai mult, spune Nicolescu, „pentru stat, nu este o veste bună deloc, deoarece în industria de petrol din România își desfășoară activitatea, încă, zeci de mii de oameni. În plus, bugetul de stat va fi afectat de plata redevențelor, taxelor și accizelor generate de scăderea de cotație, consum și, eventual, producție”.

Cum orice criză majoră vine și cu oportunități pentru unii jucători de pe piață, specialistul Deloitte prevede și o potențială creștere în ceea ce privește Oil Terminal, compania care administrează capacități importante de stocare în zona Constanței și care ar putea profita de pe urma acestei situații. Creșterea tarifeflor de stocare a produselor de țiței și produse petroliere ar putea crește, implicit, profiturile acestei companii dar și profitabilitatea ei.

„O oportunitate teoretică ar putea fi și pentru stat. Există capacitate de stocare și la agenția națională care administrează rezervele de stat. Îmi este însă greu să cred că administrația noastră ar putea lua în calcul să facă ce a făcut Donald Trump în SUA, adică să cumpere țiței ieftin, să îl depoziteze și apoi, eventual, să îl vândă în perioade mai favorabile. De ani buni, astfel de strategii nu sunt implementate în țara noastră din lipsă de viziune antreprenorială în administrație”, spune el.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: