Saxo Bank: Aurul se pregătește să ia o pauză

Data publicarii: 24-06-2020 | Bursa
În ciuda crizei cauzate de pandemia de Covid-19, cu mici excepții, piețele de mărfuri păstrează o stare de sănătate destul de bună. Mai mult, se pare că ne apropiem de sfârșitul acestei perioade extrem de volatile din prima jumătate de an, perioadă marcată de cea mai gravă scădere a creșterii economice globale de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Deși în scădere cu 20%, indicele Bloomberg Commodity tranzacționează în această perioadă cu plus de două procente în ceea ce privește produsele pro-ciclice precum metalele industriale, petrolul dar și produsele combustibile.

„Sectorul energetic continuă să prezinte o divergență între petrolul brut și produsele derivate pe de o parte, și gazul natural pe cealaltă parte. Reducerile robuste OPEC + împreună cu un grad ridicat de conformitate și rapoartele cum că cererea continuă să își revină într-un ritm rapid au susținut o redresare puternică a țițeiului și a produselor derivate de la sfârșitul lunii aprilie. În cel mai recent raport al pieței petrolului, Agenția Internațională a Energiei (AIE) consideră că cererea de petrol din 2020 se îmbunătățește, dar este în continuare în scădere cu 8,1 milioane barili/zi, înainte de a recupera cu încă 5,7 milioane barili/zi în 2021, scrie Ole Hansen, Director de strategie mărfuri la Saxo Bank. „În general, nu cred că cererea se va redresa complet până cel puțin în 2022, cu o recuperare lentă a cererii de kerosen și o modificare a comportamentului consumatorului”, continuă acesta.

Perspectiva reducerii producției de petrol din SUA alimentează pe de altă parte un sentiment de neliniște la nivel mondial. Pe de altă parte, pe fondul creșterii prețului petrolului WTI peste 40$/țbaril, producătorii de țiței de șist sunt pregătiți să crească producția, eveniment ce poate conduce la o producție suplimentară de gaz asociat. Provocări vin însă și pe piața de GNL, gaze naturale lichefiate, unde expoerturile au scăzut în ultima perioadă, prețurile scăzute pentru acest produs putând contribui la o continuă scădere în acest sens mai ales dacă luăm în considerare costurile de transport și lichefiere.

„Perioada de tranzacționare a aurului în jurul valorii de 1700 $/uncie s-a extins în a noua săptămână, în timp ce metalul s-a străduit să găsească un subiect suficient de puternic pentru a duce prețul mai sus sau mai jos. Lipsa unui răspuns pozitiv la stimularea suplimentară a bănciilor centrale, slăbiciunea recentă a dolarului și randamentele reale mai scăzute au contribuit la determinarea reducerii pozițiilor long speculative deținute de fondurile hedge pe piața futures. De la apogeul lunii februarie, acestea au redus pozițiile cu un procent de 55%, ajungând la cele mai mici dintr-un an”, continuă Hansen.

Mai mult, Goldman Sachs a evaluat prognozele de preț pentru următoarele luni la aur la 1900$/uncie, respectiv 21$/uncie pentru argint, evaluare care ne prezintă un raport aur argint de 90.5%, performanță cu 9% mai mare în raport cu piața actuală. „Acțiunea recentă a prețurilor metalelor prețioase evidențiază deopotrivă capacitatea lor de a frustra și nevoia de răbdare. În acest moment, lipsește declanșatorul necesar impulsionării pieței, având în vedere riscul și optimismul observate pe piețele financiare. Totuși, aceste evoluții nu ne schimbă părerea că aurul va acționa ca un diversificator important pe termen scurt, în timp ce pe termen lung este probabil să prospere, întrucât dolarul slăbește, iar randamentele reale se micșorează odată cu creșterea inflației”, concluzionează specialistul Saxo.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: