Petrolul si aurul cresc in pret: analiza Saxo Bank

Data publicarii: 28-09-2020 | Bursa
Pentru prima data după câteva săptămâni, indicele Bloomberg care urmărește mărfuri importante din energie, metale și agricultură, s-a tranzacționat în creștere. Dolarul mai slab, continua achiziție de futures, prețul crescut al petrolului dar și optimismul chinez, au contribuit la o serie de câștiguri în toate aceste trei sectoare mai sus menționate. Mai mult, aurul s-a tranzacționat pasiv în cadrul comercianților algo care acum sunt pe val, lucru care a dus la o corelație pozitivă extrem de ridicată cu mișcări din indicele S&P 500.

În ciuda unei mici căderi, aurul și argintul s-au tranzacționat pe plus săptămâna trecută. „Cu toate acestea, perspectivele noastre pe termen lung rămân cu ochii pe sprijin. Combinația dintre protecția împotriva inflației care atrage cererea, perspectivele pentru un dolar mai slab și punctele de vedere pozitive cu privire la momentul în care un vaccin împotriva Covid-19 va deveni disponibil – un amestec prea optimist. Având în vedere aceste evoluții și potențialul pentru o perioadă electorală din SUA foarte „urâtă”, ne menținem perspectivele bullish pentru aur. Între timp, pe termen scurt, performanța acțiunilor mega-cap americane și dolarul dețin cheia direcției. Drept urmare, este probabil ca perioada de consolidare de două luni să fie prelungită în continuare”, scrie Ole Hansen, Director de strategie mărfuri la Saxo Bank.

De asemenea, petrolul a crescut în ultima perioadă, ajungând până aproape de tendința care prevala în luna iunie. A fost o redresare stimulată de datele economice din SUA și China, cei mai mari consumatori din lume, corelată cu o îmbunătățire a apetitului de risc după ce s-a găsit sprijin pentru mega-caps din SUA.

„Cea mai importantă a fost însă intervenția verbală puternică a ministrului saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, în urma întâlnirii OPEC+. El a deschis ședința cu o condamnare puternică a membrilor care încearcă să scape cu pomparea de prea mult țiței” continuă Hansen.

„Deși este potențial un semn de frustrare că reducerea producției OPEC+ nu a reușit încă să redea o recuperare puternică, ministrul a încercat, de asemenea, să prevină creșterea vânzărilor în lipsă pe fondul a ceea ce OPEC, IEA și BP numesc o recuperare fragilă a cererii într-un moment cu capacitate de rezervă foarte mare. Din iulie, când datele fundamentale, dar nu și prețul, au început să slăbească, pozițiile pe țiței short deținute de fondurile speculative în WTI și țiței Brent s-au dublat la peste 235 de milioane de barili”, conchide acesta.