Romanii ar putea intra fara vize in SUA

Data publicarii: 17-02-2007 | Turism
fara vize in SUACa aliati in razboiul antiterorist, romanii se califica pentru a intra in SUA fara vize, potrivit unui amendament deja aprobat la proiectul Legii privind securitatea calatoriilor si parteneriatul antiterorist, act normativ asteptat a primi votul final si promulgarea presedintelui Bush in cursul acestui an. Amendamentul a fost votat, joi, de catre Comisia pentru Securitate Interna a Senatului american si autorizeaza Departamentul de Stat sa ridice vizele pentru cetatenii statelor aliate.

Prevederea legala va cere si Departamentului Securitatii Interne sa ridice o parte din obiectiile ce justifica impunerea vizelor, insa solicita in egala masura si guvernelor aliate sa demonstreze ca si-au imbunatatit securitatea transfrontaliera, dar si sa accepte semnarea cu Washingtonul de noi acorduri privind cooperarea antiterorista si schimbul de informatii.La toate acestea se adauga conditia sine qua non, care justifica rostul amendamentului, anume ca statele beneficiare sa fie "aliati apropiati ai SUA in razboiul global contra terorismului".

Formularea apartine Washington Times, publicatie care mentioneaza expres tarile ce ar putea beneficia de ridicarea vizelor: Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Romania si statele baltice. La ele se adauga state UE mai vechi (Grecia) sau mai noi (Cipru si Malta) ai caror cetateni intra si azi cu vize in SUA. Inca dinaintea aderarii la UE, Slovenia era singurul stat fost comunist care se bucura de program. In afara acestor state UE, amendamentul se refera si la Coreea de Sud, alt aliat de decenii al SUA, dar inca discriminat in problema vizelor. Statele amintite vor intra in programul Visa Waiver, care permite, din 1986, ca cetatenii statelor agreate de Washington sa intre in SUA fara vize, pentru 90 de zile.

Scopul vizitei trebuie sa fie turistic sau de afaceri, dorinta de a urma niste studii sau de imigrare fiind in continuare evaluata de autoritatile consulare si necesitand viza. Nici un alt stat nu a mai beneficiat de program din 1999, moment in care erau 27 de tari beneficiare: majoritatea membrelor UE, Japonia, Australia, Noua Zeelanda si altele. Nici canadienii si locuitorii din Insulele Bermude nu au nevoie de vize, dar in baza altor acorduri, iar Argentina si Uruguay sunt foste tari incluse in Visa Waiver, dar excluse din program din cauza crizelor economico-politice care le-au lovit la inceputul anilor 2000.

Integral in Gandul