Care sunt pasii pentru obtinerea finantarilor europene nerambursabile

Data publicarii: 27-02-2007 | Finante-Banci
Romania va beneficia in urmatorii cinci ani de fonduri structurale europene nerambursabile in valoare de aproximativ 30 de miliarde de euro, insa principala grija a autoritatilor responsabile cu derularea finantarilor este capacitatea institutiilor centrale si locale, precum si a companiilor si IMM-urilor, de a atrage toate aceste resurse. Se pare ca lipsa de informare, birocratia si criteriile de eligibilitate stau in calea obtinerii cu greutate a fondurilor europene.

Fondurile europene pot acoperi numai 50% din costul unui proiect (in cazul celor realizate din Bucuresti) sau 60% in restul tarii, intreprinzatorii au nevoie de pre-finantarea investitiilor, ca atare bancile au un rol important atat in pre-finantarea...finantarilor europene, cat si in co-finantarea cheltuielilor neeligibile ale proiectelor.

Bancile vor acorda co-finantari (credite punte) pentru... finantari europene

Pentru ca exista si cheltuieli, precum cele cu TVA-ul, care nu pot fi acoperite din fondurile europene.

Asadar banca va acorda in aceste cazuri un credit denumit "punte", ce se va derula pe perioada dintre initierea investitiei si primirea fondurilor europene.

In acelasi timp, bancile promit ca vor ajuta intreprinzatorii sa-si realizeze dosarele de finantare necesare si sa-i ghideze prin hatisul birocratiei obtinerii si derularii fondurilor europene. Raiffeisen Bank si BCR sunt doua banci importante care au anuntat ca s-au lansat in proiecte de finantari europene.

Integral in Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: