Parteneriatul cu o banca, esential pentru reusita accesarii finantarilor europene

Data publicarii: 01-03-2007 | Finante-Banci
Parteneriatul cu o bancaIn perioada 2007-2013, Romania poate beneficia de asistenta financiara nerambursabila de la UE, in valoare de aproximativ 30 miliarde euro, noteaza Curentul. Intrebarea care s-a tot pus in acest rastimp a fost cat de pregatita este tara noastra pentru absorbtia acestor fonduri. Un parteneriat mai mult decat important in cadrul acestei conjucturi este format din autoritati, centrale si locale si institutiile bancare. Cum se dezvolta relatia unui beneficiar de proiect care doreste sa acceseze fonduri europene si de banca, care sunt avantajele si de ce aveti nevoie de acest tip de banca?

Fondurile structurale si de coeziune au aplicabilitate in mai multe domenii, dar pricipalul lor obiectiv este acela de reducere a decalajului dintre tarile europene si cele noi aderate. De la investitii in infrastructura, la cele dedicate educatiei, cercetarii sau IMM, investitii in agricultura sau masuri pentru dezvoltarea zonelor rurale, toate acestea necesita pe langa bani si consultanta de specialitate.

Uniunea Europeana a alocat Romaniei fonduri structurale in valoare de 17,2 miliarde de euro, adica ar trebui cheltuiti circa 9 milioane de euro pe zi. Ministrul Economiei si Comertului a declarat zilele trecute in cadrul unui seminar pe teme economice ca Romania va atrage circa 100 de milioane de euro in acest an.

Dar care este rolul unei banci?

Banca va poate oferi pe langa consultanta, scrisori de confort, si credite punte, co-finantari sau finantarea cheltuielilor neeligibile.

Daca un IMM isi doreste dezvoltarea unei lunii de productie, de exemplu, costurile acestui proiect este evaluat la suma totala de 500.000 de euro. Dintre acestea, costurile neeligibile sunt de 100.000 de euro, cele eligibile de 400.000 de euro, iar finantarea nerambursabila (maxim 60% din cheltuielile eligibile) este de 240.000 de euro.

Parteneriatul cu banca poate cuprinde urmatoarele etape: informatii si consiliere, identificarea celui mai bun program de finantare; apoi urmeaza acordarea creditelor necesare, asta in cazul in care nu detineti fondurile necesare, deoarece fondurile nerambursabile vin post-implementare.

In cazul in care beneficiarul proiectului vine si el cu o contributie proprie, de 100.000 de euro, creditul bancar ar putea sa aiba urmatorea structura: ori un credit de co-finantare - pentru suma totala, adica finatarea nerambursabila + costurile neeligibile + costurile eligibile, finatate de beneficiar. O a doua varianta ar fi un credit de pre-finantare (punte) pentru banii care vor fi returnati de catre UE (in cazul nostru - 240.000 de euro) si un credit de co-finantare, reprezentate de cheltuielile neeligibile si eligibile.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: