Primariile, dezinteresate sa depuna proiecte pentru colectarea electrocasnicelor uzate

Data publicarii: Astazi, 02-03-2007 | Economie
colectarea electrocasnicelor uzateNumai patru primarii au depus proiecte pentru realizarea unor puncte de colectare a deseurilor electrice si electronice (DEE), desi, pana la finele anului 2008, rata medie de colectare selectiva a acestora este de patru kg pe persoana, a spus presedintele AFM, Mihai Toti. "Desi am avut o sesiune speciala de finantare pentru astfel de proiecte, numai patru primarii au depus proiecte pentru crearea unor puncte de colectare a deseurilor electrice si electronice", a declarat presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Mihai Toti.

Acesta a explicat ca decizia AFM de a initia o sesiune speciala de finantare pentru acest gen de proiecte a avut la baza doua considerente. "Pe de o parte, Romania are, potrivit Directivei europene, indatoriri clare in acest domeniu, iar, pe de alta parte, primariile au obligatia sa infiinteze astfel de puncte de colectare", a explicat Toti. De asemenea, presedintele AFM a mai aratat ca, desi autoritatile locale si-au indeplinit obligatia de a delimita terenurile pentru aceste puncte de colectare, "de cele mai multe ori, nu au dotari si de aceea AFM a venit in sprijinul lor".

Totodata, Mihai Toti a mai explicat ca obiectivele stabilite prin normele europene de colectare a patru kilograme de deseuri electrice si electronice pe cap de locuitor "dau batai de cap multor state europene". De asemenea, acesta a subliniat importanta pe care o au masurile de informare si de constientizare a cetatenilor pentru indeplinirea acestor obligatii.

Potrivit Hotararii de Guvern 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, rata medie anuala de colectare selectiva a deseurilor electrice si electronice este de patru kg/cap de locuitor. De asemenea, actul normativ prevede indeplinirea unor obiective intermediare. Astfel, pana la sfarsitul anului 2006, rata medie de colectare a deseurilor trebuia sa fie de doua kg/cap de locuitor, iar la sfarsitul acestui an va trebui sa fie de trei kg/cap de locuitor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: