Top credite imobiliare

Data publicarii: 08-03-2007 | Finante-Banci

Cele mai bune imprumuturi pentru cumpararea si constructia de locuinte le gasesti la CEC si Volksbank, potrivit unui top realizat de Banii Nostri. Criteriile pe care le-am luat in calcul la realizarea clasamentelor au fost dobanda anuala efectiva, comisionul de rambursare anticipata, perioada maxima de acordare, costurile suplimentare (obligativitatea incheierii unei asigurari de viata) si alte facilitati (perioada de gratie).

Dobanda anuala efectiva a fost calculata, pentru ambele tipuri de credite (achizitie si constructie de locuinte), la o suma care reprezinta echivalentul in lei a 50.000 de euro (170.000 de lei), contractati pe o perioada de 20 de ani. Intrucat norma BNR prin care se exclude obligativitatea avansului la acordarea de credite ipotecare si imobiliare nu este inca aplicata, cele mai multe dintre banci impun ca solicitantul sa detina 25% din valoarea bunului finantat. Exista insa si banci unde avansul este de 25% (Finansbank) sau de 30% (OTP, pentru constructie). In cazul constructiei, am presupus ca solicitantul detine deja un teren in proprietate. Pentru bancile care acorda si credite imobiliare, si ipotecare, am ales cea mai buna oferta dintre cele doua.

De altfel, la majoritatea institutiilor de credit, imprumutul imobiliar si cel ipotecar se acorda in aceleasi conditii (de principiu, la creditul imobiliar se pot aduce in garantie si alte bunuri decat imobilul care face obiectul finantarii).

Bancile care fac parte din top acopera peste 90% din totalul activelor sistemului bancar. Libra Bank si  Leumi Bank nu ofera, deocamdata, credite imobiliare. Nu am luat in calcul societatile de credit nonbancare specializate numai in credite ipotecare (Finans Credit Ipotecar, ImoCredit si Domenia Credit - a carei oferta de imprumuturi este doar in valuta). Clasamentul pentru imprumuturile destinate achizitiei de imobile este deschis de CEC si Volksbank. VBR a reusit sa obtina 10 puncte datorita dobanzii anuale efective de 9,10%, potrivit conso.ro, perioadei indelungate de creditare (30 ani) si perioadei de gratie.

De asemenea, banca nu solicita incheierea unei polite de asigurare de viata. De precizat ca dobanda nominala de 5,95% la lei pentru creditele imobiliare se inscrie intr-o promotie valabila pana la 30 aprilie. Si perioada de acordare de 35 de ani la cumparare de imobile de la OTP este tot promotionala (30.04).

CEC, cu o dobanda ceva mai mare decat cea a VBR, a compensat la perioada de acordare a imprumutului, cea mai mare din piata (35 de ani, aceeasi ca la Bancpost). Pe locul doi urmeaza OTP Bank, avantajata de nivelul dobanzii si de durata de acordare. Podiumul este inchis de Finansbank, SanPaolo Imi Bank, Alpha Bank, C.R. Firenze Egnatia Bank si BT, toate cu acelasi punctaj.

Pe ultimul loc se situeaza Romanian International Bank, dezavantajata de cea mai scurta durata de acordare a imprumutului (10 ani) si de cea mai mare dobanda nominala din piata la lei (18%).

La constructie, topul nu difera cu mult fata de clasamentul pentru cumparare. Pe primele locuri se afla tot CEC si Volksbank. ABN Amro nu a intrat in top, intrucat nu ofera deocamdata credite pentru constructia de locuinte. Pe urmatoarele locuri, la egalitate, gasim Banca Transilvania, Emporiki Bank, C.R. Firenze si SanPaolo Imi Bank. Clasamentul premiantilor continua cu OTP, HVB Tiriac, Alpha Bank, BCR si Egnatia Bank. Ultimul loc e ocupat tot de RIB.



Erata: Alpha Bank se afla pe locul doi in topul premiantilor la creditele pentru constructia de locuinte, intrucat, potrivit precizarilor oficialilor bancii, clientii Alpha Housing beneficiaza la constructie de o perioada de gratie de 6 luni. Prin urmare, Alpha bank are un punct in plus la Punctajul Perioadei de gratie, insumand astfel 9 (noua) puncte.

Integral in Banii Nostri

Ultimele stiri pe BankNews.ro: