Zestrea locuintelor de lux

Data publicarii: 13-04-2007 | Imobiliare

Pozitie centrala sau amplasament pe malul unui lac, lift interior, piscina, o baie la fiecare camera etc. Putin peste 8.000 de locuinte din Romania bifeaza aceste cerinte minimale, noteaza Banii Nostri. Lunar se anunta cate un proiect de locuinte de lux in Bucuresti si in restul tarii. Daca preturile acestor proprietati le ajung pe cele din Occident, calitatea finisajelor si a dotarilor mai are mult de recuperat.

Termenul de locuinta de lux este tot mai uzitat in ultima perioada, dar putini inteleg ce caracteristici trebuie sa indeplineasca o proprietate pentru a intra in aceasta categorie. La nivel international o locuinta este de lux daca dispune de o pozitie centrala, pe malul unui lac sau unei ape curgatoare. Are aer conditionat, piscina, sistem de ventilatie si curatare a aerului in locuinta, finisaje de inalta calitate, garderobe largi, lift interior indiferent de numarul de etaje (daca locuinta se afla in bloc de apartamente), cate o baie pentru fiecare camera sau la maxim doua camere.

Cate case de lux avem in tara?

Conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica, la nivelul tarii sunt peste 8,1 milioane de locuinte, dintre care aproximativ 97,2% sunt in proprietate privata.
Ciprian Lopata, CEO Arco Real Estate Consulting, estimeaza ca in Romania din stocul de locuinte existente doar 0,1% ar putea fi considerate de lux. "Ceea ce multi romani numesc azi locuinte de lux sunt doar de clasa medie. Probabil undeva mai putin de 0,1% din locuintele din Romania sunt de lux, restul sunt doar de calitate buna." Pentru a avea o cifra aproximativa a proprietatilor de lux din Romania am apelat la un calcul simplu pentru a afla cat reprezinta 0,1% din totalul de locuinte la nivel de tara. Aproximativ 8.100 de case romanesti se inscriu in categoria de lux.

Profilul proprietarului

Portretul-robot al celor care isi permit sa detina astfel de proprietati se poate trasa simplu. "Oameni cu varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani, ce ocupa pozitii de top management si cumpara pentru uz personal sau in vederea unei investitii ulterioare. Vorbim de persoane care apreciaza confortul si calitatea si au indeajuns de multi bani pentru a si le permite", rezuma Irina Petrescu, managerul Departamentului de vanzari rezidentiale al Esop Consulting.

Sorin Lacusta, directorul de proiecte rezidentiale din cadrul Regatta, este de parere ca luxul si-l permit cei cu venituri foarte mari, atat cetateni romani, cat si straini care sunt interesati de achizitionarea unor vile cu valori de peste un milion de euro. "De obicei sunt persoane care au depasit varsta de 50 de ani (vorbim de cei care cumpara resedinta), insa pot fi si mai tineri daca fac achizitia in scop de investitie. Aceste persoane, indiferent de varsta, doresc standarde inalte fie pentru propriul confort, fie pentru a-si sustine imaginea. Sunt oameni care au pretentii foarte mari si nu se grabesc sa cumpere, preferand sa analizeze atent inainte de fiecare oferta."

Elementele unei locuinte de lux

- Locatia
- Gradul de unicitate
- Vecinatati: parcuri, lacuri, zona ultracentrala
- Panorama deosebita
- Incaperi spatioase cu partitionari inteligente
- Terase largi si gradini amenajate
- Locuri de parcare subterane

Integral in Banii Nostri