Paul Wolfowitz intentioneaza sa ramana la conducerea Bancii Mondiale

Data publicarii: 16-04-2007 | International

Presedintele Bancii Mondiale Paul Wolfowitz a declarat ca intentioneaza sa ramana la conducerea institutiei, in pofida acuzatiilor de nepotism care ii sunt aduse si a unei chemari la ordine din partea tarilor membre, relateaza AFP. "Consider ca pot continua" sa indeplinesc misiunile Bancii in lupta impotriva saraciei, a afirmat Wolfowitz intr-o conferinta de presa, dupa o reuniune a instantelor de conducere ale BM la Washington. "Sunt hotarat sa continui" munca depusa, timp de mai multe luni, in favoarea tarilor africane, a adaugat el.

Controversa aparuta in jurul lui Paul Wolfowitz a reprezentat una dintre principalele teme de discutie la reuniunile financiare de la sfarsitul saptamanii de la Washington. Presedintele BM risca, daca isi va pastra postul, ca pozitia sa sa fie slabita dupa acest scandal.

Acuzat de favoritism, fostul artizan al razboiului din Irak, sustinut in continuare de administratia Bush, si-a pierdut mare parte din credibilitate in ceea ce priveste capacitatea sa de a duce la bun sfarsit misiunea stabilita pentru mandatul sau: o cruciada impotriva coruptiei si pentru "o buna guvernare" in toate tarile sarace.

Ministrii celor 185 de state membre ale institutiei l-au rechemat la ordine duminica pe Wolfowitz. Ei au publicat un comunicat in care si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu polemica in curs de desfasurare.

Paul Wolfowitz, in varsta de 63 de ani, este criticat dupa o serie de dezvaluiri aparute in presa americana, potrivit carora, la scurt dupa numirea sa in 2005, a hotarat o marire spectaculoasa de salariu pentru o colaboratoare cu care a avea o relatie.

Supus presiunilor, presedintele BM a refuzat duminica sa anunte daca va demisiona sau nu, preferand sa astepte concluziile consiliului de administratie al bancii, instanta executiva permanenta, care si-a luat angajamentul de a-si anunta "rapid" decizia.

Comunicatele guvernelor in legatura cu soarta lui Wolfowitz vor continua, in concluzie, in urmatoarele zile. Spatiul sau de manevra la conducerea bancii pare insa limitat.

Rechemarea la ordine de duminica "reprezinta un semnal politic puternic adresat lui Wolfowitz", a declarat ministrul german al dezvoltarii Heidemarie Wieczorek-Zeul.

Scandalul "a atras atentia" asupra institutiei insarcinate cu ajutarea tarilor sarace, "ceea ce nu ar fi trebuit niciodata sa se intample", a afirmat si omologul sau britanic Hilary Benn.Aceasta polemica a eclipsat in totalitate lupta impotriva saraciei care ar trebui, in principiu, sa domine adunarea semestriala a BM si a trecut in planul doi reuniunile FMI si G7, care s-au desfasurat, in paralel, la Washington.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: