Orban vrea sa vanda CFR
Data publicarii: 18-04-2007 | EconomieMinistrul Transporturilor, Ludovic Orban, si-a propus sa privatizeze transportul feroviar de calatori de lung parcurs, noteaza Cotidianul. Societatea de transport feroviar de calatori CFR Calatori urmeaza sa fie divizata in mai multe societati, iar cea care se va ocupa de transportul de lung parcurs (actualele trenuri Intercity) va fi privatizata, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.
Masura este parte a unei strategii mai largi a ministerului, care se va baza pe "patrunderea masiva a capitalului privat", a explicat acesta. Totodata, va fi privatizata si societatea CFR Marfa, iar portiuni bune din caile ferate - cele care nu sint de importanta europeana - vor fi inchiriate.
Planuri scoase de la naftalina
Privatizarea transportului feroviar de lung parcurs va avea loc dupa divizarea societatii CFR Calatori in mai multe companii.
"Urmeaza sa divizam si apoi privatizam compania de lung parcurs", a declarat ieri ministrul. Masura impartirii monopolului de stat nu este noua, datind din august 2005, cind a fost adoptata o ordonanta de guvern in acest sens. Decizia nu a fost pusa in practica, deoarece a fost contestata in justitie de sindicate. Acestea au acuzat ca proiectul actului legislativ nu a fost discutat in Comisia de dialog social. Orban asteapta deblocarea ordonantei si spune ca va da mai multe detalii in doua saptamini, dupa ce justitia se va pronunta. Din ordonanta mentionata, statul a pus in practica doar acea prevedere care permite societatii CFR Calatori sa majoreze trimestrial tarifele cu 5% peste rata inflatiei pe perioada respectiva.
Personalele dispar
In noua organizare nu vor mai aparea trenurile accelerat si rapid, iar cele personale vor deveni regionale, operind doar pe raza a cinci judete. CFR Calatori va gestiona doar trenurile Intercity si cele internationale. Cursele de importanta regionala sau locala, care sint utilizate in prezent cam de doua treimi din numarul total de calatori, vor fi gestionate de societati regionale de transport (desprinse din actuala CFR Calatori) sau de operatori privati. Dreptul de exploatare va fi obtinut in urma unor licitatii cistigate de cei care vor solicita statului subventii minime (50% din pretul biletelor il reprezinta in prezent subventiile de stat).
Trenurile regionale vor ramine singurele subventionate de stat, iar subventiile pentru cele de rang superior - Intercity si cursele internationale - vor fi diminuate la minimum.
Contributia statului la transportul feroviar din Romania s-a situat la circa 0,7% din PIB, in timp ce media europeana este de 0,5% din PIB. Din cauza diferentelor mari ale acestui indicator, in practica, subventia neta pe kilometrul de cale ferata sau in functie de pasager este considerabil mai mica decit in restul UE.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri