Patronii nu sunt interesati sa-si formeze profesional angajatii
Data publicarii: 18-04-2007 | HR/CariereAgentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) nu a cheltuit niciun leu din banii alocati pentru formare profesionala in 2005 si 2006, pentru ca angajatorii nu sunt interesati sa-si specializeze angajatii, a declarat, miercuri, presedintele AMOFM, Dumitru Pelican. Potrivit acestuia, AMOFM a avut alocati de la bugetul asigurarilor pentru somaj un miliard de lei vechi, din care nu a cheltuit niciun leu pentru ca anagajatorii nu au fost interesati sa-si specializeze angajatii. Oficialul AMOFM a precizat ca majoritatea patronilor i-au explicat ca nu-si formeaza profesional angajatii din cauza mobilitatii fortei de munca, majoritatea lucratorilor schimbandu-si locul de munca foarte des.
Potrivit legii privind stimularea ocuparii fortei de munca, angajatorii care organizeaza cursuri de formare profesionala pot beneficia de o subventie din bugetul asigurarilor pentru somaj reprezentand jumatate din cheltuieli pentru cel mult 20% din personalul angajat.
Totodata, Pelican a mai adaugat ca AMOFM va organiza anul acesta mai multe cursuri gratuite pentru persoanele fara slujba, care vor fi specializate in meserii precum bucatar, coafor, ospatar, tamplar sau dulgher. La sfarsitul lunii aprilie, agentia va organiza, in colaborare cu Patronatul Roman si cu Administratia Penitenciarelor mai multe cursuri de calificare pentru detinutii care mai au cateva luni pana la iesirea din detentie.
Legea prevede ca pot participa la cursurile de calificare gratuite persoanele care nu au un loc de munca sau care realizeaza venituri mai mici decat salariul minim pe economie, au absolvit o institutie de invatamant si nu si-au gasit un loc de munca sau si-au reluat activitatea dupa incetarea concediului pentru cresterea copilului. Conform legii, se mai pot inscrie la aceste cursuri gratuite si persoanele care se afla in detentie si care mai au de executat cel mult noua luni de pedeapsa.
Potrivit lui Dumitru Pelican, Romania se afla pe penultimul loc in Europa in ceea ce priveste participarea la cursuri de formare profesionala, cu o rata de aproximativ cinci procente, in timp ce rata medie de participare la formarea profesionala in Europa este de 25%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri