Barclays ar putea oferi 69 miliarde euro pentru preluarea ABN Amro

Data publicarii: 23-04-2007 | International

Banca britanica Barclays ar putea oferi luni 69 miliarde euro pentru banca olandeza ABN Amro, se spune duminica in presa britanica, relateaza AFP. Reprezentantii Barclays ar trebui sa se hotarasca sa spuna care este oferta pe care aceasta institutie o face pentru preluarea ABN Amro, in contextul in care exclusivitatea negocierilor cu ABN Amro a luat sfarsit vineri, iar reprezentantii bancii olandeze se vor intalni luni cu cei ai consortiului alcatuit din Royal Bank of Scotland (RBS), banca spaniola Santander si grupul belgiano-olandez Fortis.

Potrivit The Observer, oferta Barclays ar putea sa nu fie suficient de mare ca sa schimbe hotararea comitetului director al ABN Amro, care ar putea fi atras de propunerile consortiului, spune AFP.

Barclays ar putea oferi 36 euro/actiune pentru preluarea ABN Amro, dar consortiul condus de Royal Bank of Scotland ar putea sa ofere pana la 40 de euro/actiune, se spune in ziarul britanic The Observer, citat de AFP. In ziarul britanic The Independent, insa, se spune ca reprezentantii Barclays ar putea face o oferta "mai mare decat 36 euro/actiune", relateaza AFP.

Consortiul format din RBS, Santander si Fortis i-a invitat pe reprezentantii bancii ABN Amro la o intalnire, luni, pentru "clarificarea intentiilor si intereselor consortiului". Reprezentantii consortiului au spus ca proiectul lor este simplu, atat in ceea ce priveste realizarea si reglementarea, cat si pentru actionari, spune AFP.

Banca centrala a Olandei a avertizat miercuri ca o cumparare a bancii ABN Amro de catre cele trei banci europene ar fi o operatiune complicata si riscanta.

Directorul general al Barclays, John Varley, a avertizat tot miercuri ca insitutia pe care o conduce nu se va incapatana sa cumpere ABN Amro si va renunta, daca e cazul. Discutiile cu reprezentantii ABN Amro "progreseaza, dar Barclays are multe oportunitati", daca trebuie sa renunte la proiectul de preluare a grupului bancar olandez, a spus John Varley intr-o scrisoare difuzata in reteaua interna a bancii, potrivit Agence France Presse. "Studiem posibilitatea de apropiere cu ABN in pozitie de forta, iar acest lucru inseamna ca daca alegem sa ne retragem, o putem face", a adaugat John Varley, citat de AFP.

O eventuala fuziune a bancii britanice Barclys si a grupului olandez ABN Amro ar crea a doua banca europeana, dupa HSBC.

NewsIn