Candidatii pozitivi, prietenosi si increzatori - avantajati din start

Data publicarii: 24-04-2007 | HR/Cariere

Aproape in fiecare luna se organizeaza cate un targ de joburi atat in Capitala, cat si in alte orase ale tarii. Pentru ca, de cele mai multe ori, prima impresie este decisiva, specialistii in recrutare au stabilit deja cele mai importante intrebari pe care candidatul ar trebui sa le puna angajatorului, noteaza Gandul. Aceasta, pentru ca nu putine sunt cazurile in care dupa primirea CV- ului si o scurta introducere, recrutatorul se adreseaza candidatului cu: "Ai vreo intrebare pentru mine?". Iar raspunsul conteaza foarte mult, deoarece companiile vor angajati care sunt activi si selectivi. Iar a adresa intrebari inteligente reprezinta un mod excelent de a lasa o amintire placuta.

Intr-o prima faza trebuie adresate intrebari legate de companie: ce va atrage in munca in companie? Cati angajati aveti? Care sunt beneficiile oferite? Care sunt oportunitatile de avansare? La ce nivel sperati sa ajunga compania in urmatorii ani? Ce altceva mai pot sti despre companie? Cum va pot contacta daca mai am intrebari mai tarziu?

Ulterior, trebuie atinsa si problema jobului, mai exact a ceea ce poate oferi candidatul. De aceea trebuie sa afle care sunt asteptarile companiei pentru postul scos la concurs: Ce fel de persoana cautati pentru acea pozitie? Ce tip de background educational preferati? Ce experienta anterioara de munca este necesara? Ce alte abilitati, ca de exemplu limbi straine sau cunostinte PC, sunt cautate?

Exista si o reteta a comportamentului in fata recrutorului, regulile de baza fiind: prietenos si deschis, pozitiv si la subiect, clar si increzator.

Trebuie precizat ca exista situatii in care nu este timp pentru toate aceste intrebari, iar candidatul trebuie sa faca o selectie rapida pentru a atinge ambele probleme.

Gandul