Angajatorul, obligat sa afiseze programul de lucru

Data publicarii: 30-04-2007 | HR/Cariere

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti a amendat filiala din Romania a companiei Ernst & Young, dupa ce Raluca Stroescu, manager de audit in cadrul firmei, a decedat din cauza epuizarii fizice, noteaza Evenimentul Zilei. In urma controlului, care a vizat verificarea respectarii prevederilor din Codul Muncii privind timpul de lucru, firma are de platit aproape 35.000 de lei.

Pe langa amenda, firma va trebui sa mai ia 14 masuri, printre care adaptarea regulamentului de ordine interioara in conformitate cu prevederile din Codul Muncii si traducerea acestuia in limba romana, initierea negocierilor pentru Contractul colectiv de munca, afisarea programului de lucru la sediul unde isi deruleaza activitatea personalul si intocmirea fiselor de protectie a muncii.

Principalele nereguli constatate de echipa de control se refera la nerespectarea timpului de lucru si odihna, a zilelor de weekend si la neacordarea pauzelor intre doua zile consecutive de munca.

"La Ernst&Young se munceste mai mult decat este legal prevazut. Este o ambiguitate in privinta evidentierii orelor suplimentare prestate, deoarece salariatul le raporteaza, iar supervizorul le constata. Am gasit cazuri de oameni care au muncit peste program si nu au fost platiti si nici n-au primit zile libere", declara acum cateva zile, pentru EVZ, Paul Dobrescu, inspector-sef adjunct al ITM Bucuresti.

Firma, monitorizata atent de ITM

De asemenea, inspectorii au constatat ca sunt incalcate inclusiv prevederile din Contractul colectiv de munca, precum si cele privind securitatea si sanatatea in munca. O alta abatere foarte grava constatata de ITM se refera la faptul ca norma de munca a fost creata de angajator fara acordul salariatilor.

Verificarile vor continua si zilele urmatoare, spune Mihail Soare Grosu, inspectorul-sef al ITM Bucuresti: "Deocamdata, s-a dat aceasta amenda. Urmeaza ca, intr-un interval de timp stabilit de echipa de control, firma sa remedieze toate aspectele sesizate de inspectori. Apoi firma va fi supusa unui alt control si, in cazul in care inspectorii vor constata ca problemele nu s-au rezolvat, consecintele pot fi destul de dure - dublarea amenzii sau chiar inchiderea unitatii, conform legii". In cazul in care firma va plati amenda in 48 de ore, cuantumul acesteia se va injumatati.

Integral in Evenimentul Zilei