Inceperea unei cariere in HR nu necesita studii de specialitate

Data publicarii: 03-05-2007 | HR/Cariere

Daca iti doresti sa incepi o cariera in resurse umane, nu trebuie sa-ti amani intrarea pana cand vei urma un curs de specialitate. Pentru posturile de debutanti, companiile angajeaza, in general, persoane fara experienta sau studii specifice, noteaza Adevarul.

Salariile cresc iar angajatorii cauta oameni competenti pe mana carora sa le dea bugetul de cheltuieli pentru personal. Astfel, in ultimii ani, cererea de forta de munca pentru departamentul de resurse umane a crescut. Dragos Gheban, business development manager al Catalyst, firma ce furnizeaza solutii de recrutare, explica nevoia de personal pentru departamentul de resurse umane si prin dificultatea tot mai mare a companiilor de a recruta oameni. "Pentru proiectele pe care le faceai cu un recrutor, acum ai nevoie de doi sau chiar trei. E mult mai multa munca", spune Gheban. In plus, companiile pun accent tot mai mult si pe promovarea companiei ca angajator, activitate care solicita la randul ei personal de profil.

"Toti cei care lucreaza in resurse umane in momentul de fata nu au neaparat studii de specialitate. Nu iti trebuie niciun curs ca sa intri in resurse umane pe o pozitie de «entry level», considera George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri din Romania, la Targul de Cariere Bucuresti. Specialistii considera ca pentru a intra in resurse umane sunt necesare aceleasi conditii ca si pentru marketing sau vanzari.

Urmarea unui curs demonstreaza interes pentru activitate

Dragos Gheban spune ca nu a prea a intalnit situatii in care pregatirea teoretica sau experienta practica sa fie o cerinta obligatorie pentru posturile de debutanti in resurse umane. De altfel, in prezent, cursurile de specialitate se intalnesc de obicei in programele de master sau de training si mai rar in programa facultatilor. Urmarea unui curs este utila mai degraba pentru ca demonstreaza interesul candidatului pentru domeniu, decat pentru informatia acumulata. Cartile de specialitate citite sau proiectele specifice in care s-a implicat studentul sunt si ele puncte in plus pentru candidat. "Incepatorii sunt angajati pe baza profilului de personalitate. Exceptie fac doar joburile foarte specializate, in care pentru practicarea meseriei pregatirea este esentiala", spune Butunoiu.

Un post de generalist aduce o experienta diversificata

Gheban recomanda celor interesati de o cariera in resurse umane sa-si faca intrarea printr-un post de HR Trainee sau HR Generalist, pentru ca astfel va cunoaste activitatile departamentului si va decide apoi in ce domeniu doreste sa se specializeze. El va sorta CV-uri, va planifica interviuri si va oferi suport logistic pentru activitatile de training. Practic, el se va ocupa de partea administrativa, care nu necesita cunostinte avansate. Dupa un an sau doi va putea sa se specializeze in activitatea de care este atras mai tare. Daca stii deja ce iti place, poti intra, de exemplu, ca recrutor junior sau trainer junior. Un anunt de recrutare actual pentru un post de functionar resurse umane la Coca-Cola HBC este concludent.

Angajatorul solicita studii medii sau superioare iar experienta in domeniu sau atestatul de inspector personal nu sunt conditii obligatorii, ci sunt considerate "un avantaj". Experienta cu suita de programe de computer office, abilitatile de comunicare, planificare si organizare, precum si capacitatea de a invata, flexibilitatea si cunoasterea limbii engleze la un nivel de baza sunt celelalte cerinte ale postului. In alte cazuri, angajatorii solicita studii tehnice in profilul industriei. Ca alternativa, daca potentialul candidat are cunostinte de resurse umane, tot i se solicita sa fie familiar cu specificul joburilor din industria in care va activa.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: