Secretele negocierii salariului

Data publicarii: 07-05-2007 | HR/Cariere

Daca vei spune "da" primei oferte de salariu facute de angajator, atunci inseamna ca ai renuntat la posibilitatea de a avea o leafa mai mare, noteaza Evenimentul Zilei. Cand vine vorba de negocierea salariului, un cuvant din doua litere te poate costa mii de dolari. Daca spui "da" primei oferte pe care o auzi, atunci ai aruncat definitiv prosopul fara lupta si ai renuntat la orice speranta ca angajatorul tau sa faca oferte mai bune", scrie "The Times". 

Jack Chapman, autor al cartii "Negociaza-ti salariul: cum sa faci 1.000 de dolari pe minut", citat de cotidianul britanic, este de parere ca toti ar trebui sa spunem "hmm" primei oferte. In felul acesta, explica el, te-ai putea ridica de la un salariu minim la unul mediu.

Pauza de efect iti poate mari leafa

In cartea sa, Chapman spune ca prima regula pentru negocierea salariului este sa amani discutia despre suma pana cand angajatorul va avea ocazia sa te cunoasca. "Oamenii intotdeauna depasesc bugetul pentru lucruri pe care si le doresc cu adevarat. La fel si o companie va depasi bugetul daca intr-adevar te vrea", spune Chapman.

El subliniaza ca pauzele neplacute dintr-o discutie se pot intoarce in favoarea ta. La orice oferta ti se face, poti raspunde cu o scurta perioada de gandire. "Cel care te intervieveaza va fi nerabdator sa auda raspunsul. S-ar putea sa mareasca suma fara ca tu sa faci ceva. Ezitarea ta a dat deja de inteles ca nu esti foarte incantat", explica autorul.

Iar negocierea nu se opreste aici. Daca ai studiat bine terenul inainte, ar trebui sa stii cam in ce limite se incadreaza salariul pentru job si sa incepi sa te pozitionezi favorabil. Atentie, sa nu exagerezi insa, pentru ca si cel mai disperat angajator iti va arata usa.

Pentru a afla cat poti castiga in pozitii similare, acceseaza www.bestjobs.ro/salariu sau apeleaza la asociatiile profesionale din domeniul tau.

Expertii recomanda sa nu spui direct suma pe care o vrei, ci sa astepti oferta. Daca totusi esti intrebat care sunt pretentiile tale, trage de timp! "Spune "as lua in considerare orice oferta rezonabila"", sfatuie Laura Chilom, senior consultant al www.ejobs.ro.

Comparatie

Poarta-te ca la vanzarea unei masini!

Autorul Jack Chapman compara negocierea salariului cu vanzarea unui autoturism. "Sa spunem ca ceri 6.000 de dolari. Vine cineva si o ia pentru proba. Apoi se intoarce si spune ca o ia cu 6.000. Atunci te gandesti ca probabil nu ai cerut destul si nu te simti prea bine ca ai lasat-o asa de ieftin.

Dar daca tipul vine inapoi si spune ca-ti da 5.500 pe masina? Tu spui "nu", cu mai putin de 6.000 n-o dau! Si el o ia cu 6.000. In ambele cazuri iei 6.000 pe masina, dar in prima situatie nu esti multumit, pe cand in a doua, da. Chiar daca negocierea salariului nu va aduce de la inceput o suma mare, macar te vei simti multumit ca ai incercat", scrie Chapman.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: