O fuziune Capitalia-UniCredit ar da nastere unui gigant bancar italian
Data publicarii: 14-05-2007 | InternationalO potentiala fuziune a bancilor italiene UniCredit si Capitalia ar da nastere unui grup bancar extrem de puternic, ce ar detine filiale in toata peninsula italiana precum si participatii extrem de atractive din punct de vedere financiar, sunt de parere analistii, relateaza Reuters.
Capitalia, considerata una din ultimele banci italiene ce poate fi preluata prin achizitia actiunilor prezente pe piata, este de mult vazuta ca urmatoarea tinta a tendintei de consolidare ce caracterizeaza momentan piata bancara.
Insa speculatiile privind o eventuala tranzactie au fost intensificate recent dupa ce atat Capitalia cat si UniCredit au angajat consultanti specializati in fuziuni si dupa ce sefii celor doua grupuri s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute.
Unicredit, a carui valoare de piata se ridica la aproximativ 80 miliarde euro (108 miliarde dolari), a afirmat ca grupul Capitalia, evaluat la 18 miliarde euro, cu sediul la Roma, ar putea fi o potentiala tinta de preluare, chiar daca cele doua grupuri au negat ca se afla in discutii in acest sens.
"Credem ca cea mai posibila optiune ramane o fuziune cu UniCredit", a precizat un analist al Fox-Pitt, Kelton, Alessandro Roccati, estimand ca oferta de preluare se va ridica la 8,3 euro pentru fiecare actiune Capitalia.
Analistii sunt de parere ca aceasta afacere ar fi benefica pentru filialele celor doua grupuri, specializate in operatiuni de larg consum. Doua treimi din bancile UniCredit se afla in nordul Italiei, complementand prezenta puternica a Capitalia in sudul peninsulei, unde se afla peste doua treimi din filialele Capitalia.
Aceasta fuziune ar da nastere celei mai mari banci italiene din punct de vedere al valorii de piata, insa sunt mari sanse ca grupul rival Intesa Sanpaolo sa ramana principalul grup bancar italian pentru ca detine peste 5.500 de filiale in Italia, si o cota de piata de aproximativ 20%.
Banca rezultata dupa fuziunea UniCredit cu Capitalia ar exercita influenta asupra a doi actori de prim rang al sectorului financiar italian, Mediobanca si Generali. Colosul financiar italian ar detine 18% din banca comerciala Mediobanca si 6,5% din grupul de asigurari Generali.
Capitalia a fost analizata de multe banci straine doritoare sa preia o parte din cota de piata italiana, aici fiind inclus si cel mai mare actionar al Capitalia, grupul olandez ABN AMRO.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri