Peste jumatate dintre IMM-uri nu apeleaza la credite bancare
Data publicarii: 17-05-2007 | Finante-BanciMai mult de jumatate dintre firmele mici si mijlocii din Romania nu apeleaza la credite bancare pentru dezvoltare, de vina fiind capacitatea manageriala redusa a IMM-urilor si adaptabilitatea bancilor la nevoile micilor intreprinzatori, a declarat, miercuri, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Cele care intr-adevar recurg la credite sunt firmele mici si mijlocii care activeaza pe piata de circa 15 ani, a precizat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIMMPR), Ovidiu Nicolescu. Pe regiuni, intreprinderile mici si mijlocii din Romania din zona de Vest a tarii sunt cel mai putin interesate de credite bancare, 85% dintre acestea nu au apelat la o finantare prin institutia bancara.
"Comparativ cu Uniunea Europeana, gradul de finantare este foarte mic, iar unul dintre motive este si calitatea oferita de banci", a mai spus presedintele CNIMMPR.
In ceea ce priveste interesul pentru serviciile de consultanta, o pondere de 19,4% din IMM-urile din Romania nu apeleaza deloc, comparativ cu media din Uniunea Europeana, unde circa 50% dintre intreprinderile mici si mijlocii folosesc seviciile de consultanta.
Cele mai multe firme care solicita consultanta sunt cele cu o prezenta pe piata de 5-10 ani, respectiv 20%. Firmele mijlocii sunt interesate de serviciile de consultanta in proportie de 39%, iar 87% dintre microintreprinderi nu apeleaza deloc la astfel de servicii."Cel mai mult apeleaza firmele de transporturi si, cu toate ca ponderea este mica, fata de anul trecut este un progres", a mai spus Nicolescu.
IMM-urile nu apeleaza la serviciile de consultanta din cauza nivelului slab de pregatire al managerilor, personalului redus si slab pregatit, lipsei de informare, dar si pentru ca o parte a bancilor nu intelege nevoile antreprenorilor, iar costurile finantarilor prin banci sunt mai ridicate decat in UE. De asemenea, presedintele CNIMMPR a mai precizat ca una dintre cauze este "birocratia si coruptia la nivelul bancilor, care este evidenta cu cat te indepartezi de orasele mari, si spera ca, pe viitor, conditiile de finantare sa ajunga la nivelul din UE".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România