Riscul asociat ratelor dobanzilor e principala vulnerabilitate a bancilor

Data publicarii: 15-06-2007 | Finante-Banci

Riscul asociat posibilelor modificari ale ratelor dobanzilor ramane principala sursa de vulnerabilitate din categoria riscului de piata a sistemului bancar romanesc, se arata in "Raportul asupra stabilitatii financiare" publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pe pagina sa de internet.

Totusi, la nivelul sistemului bancar romanesc, riscul de piata continua sa fie, in general, redus, principalele tendinte identificate in anii anteriori fiind confirmate pe parcursul anului 2006. "Nu exista semnale privind posibile implicatii sistemice severe determinate de riscul de piata", se arata in raportul BNR.

Analistii bancii centrale spun ca bancile nu sunt vulnerabile in situatia unor modificari ale ratei dobanzilor si nu ar fi afectate semnificativ nici de fluctuatiile monedei nationale sau de evolutiile cotatiilor actiunilor din piata de capital.  Indirect insa, avertizeaza banca centrala, riscul se manifesta prin intermediul calitatii portofoliului de credite.

"Scaderea in perioada analizata a rentabilitatii activelor este rezultatul dezvoltarii activitatii de intermediere bancara. Totodata, reafirmam practica unor banci de a transfera o parte din costul cu dobanda al creditelor asupra comisioanelor percepute pentru imprumuturilor acordate clientelei, fapt care atenueaza, la randul lui, impactul efectiv al riscului de rata a dobanzii", se arata in raport.

Intr-un scenariu teoretic analizat de banca centrala, in care s-ar aplica un soc pe rata dobanzii, "un impact negativ ar putea fi resimtit in cazul a opt banci din sistem, la care comprimarea volumului fondurilor proprii depaseste media pe sistem cu valori cuprinse intre 0,08% si 20%"

Riscul ratei dobanzii este mai mare decat alte categorii ale riscului de piata pentru ca, in general, resursele sunt atrase pe termen scurt, iar activele sunt plasate pe termen mediu si lung.

Expunerea directa a institutiilor de credit din Romania la riscul de curs de schimb continua sa fie redusa. Tranzactiile valutare au adus, totusi, venituri nete considerabile pentru banci. In ultimii doi ani, acestea au reprezentat aproximativ 20% din veniturile nete din dobanzi.

Riscul direct al modificarii cursului actiunilor este de asemenea redus pentru sistemul bancar romanesc. Institutiile de credit nu detin plasamente sau participatii substantiale si nici nu obtin venituri importante din tranzactionarea actiunilor.

Cat priveste institutiile financiare nebancare (IFN), riscurile generate de acestea se suprapun din ce in ce mai mult celor existente la nivelul institutiilor de credit. Dintre activitatile IFN, leasing-ul se detaseaza ca un factor cu o contributie semnificativa in cresterea creditului neguvernamental in 2006. Urmeaza la distanta societatile de credit de consum. Gradul de concentrare este ridicat (10% din numarul total de societati detineau in 2005 aproximativ 80% din totalul activelor), fiind in crestere, tinandu-se cont de acapararea unei cote de piata din ce in ce mai mari de catre grupul restrans al IFN afiliate bancilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: