Salariile dau batai de cap patronilor dupa integrare

Data publicarii: 23-06-2007 | Afaceri

Jumatate din oamenii de afaceri cred ca migrarea fortei de munca reprezinta o alta provocare dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, noteaza Adevarul. Un sondaj realizat printre oamenii de afaceri arata ca, la 100 de zile dupa integrarea Romaniei in UE, cea mai grea problema pentru firme a fost generata de presiunile angajatilor pentru a creste salariile. Ca impact pozitiv al aderarii a fost amintit accesul mai bun pe pietele externe.

Ancheta, realizata in randul a 1.178 de intreprinzatori sub titulatura "100 de zile in Europa", a relevat ca 52,2% din esantion se confrunta cu cresterea costurilor pentru forta de munca si 31,2% cu dificultati legate de certificarea produselor. Regulile concurentei incurca afacerile a 24,1% din intreprinzatori, iar normele de siguranta a muncii creeaza dificultati pentru 23,5% din oamenii de afaceri. Au mai fost nominalizate ca fiind dificile, in conformarea cu cerintele europene, domenii precum calitatea si siguranta produselor (21,9%), protectia consumatorului (21,7%), protectia mediului (16,6%) sau proprietatea intelectuala (5,1%).

Pe de alta parte, intre cele mai frecvente dificultati cu care se confrunta intreprinzatorii au fost amintite migratia fortei de munca (46% din esantion), intensificarea concurentei (44,4%), costurile ridicate ale fortei de munca si cheltuielile pe care le implica adaptarea la normele UE. In proportie de peste 13%, oamenii de afaceri au reclamat "o intensificare a controalelor reprezentantilor administratiei de stat" ca dificultate cu care se confrunta frecvent.

Turismul si constructiile, cele mai afectate domenii

Repartizarea pe ramuri de activitate a celor chestionati indica o concentrare a dificultatilor provocate de integrarea in UE in sectoarele de constructii si turism, urmate de transporturi, industrie si servicii. Constructorii au probleme in special din cauza costurilor cu forta de munca (64,4%) si a sigurantei la locul de munca (34%), iar operatorii din turism sunt obstructionati din cauza problemelor legate de adaptarea la aquisul comunitar (45,9%), protectia consumatorului (35,1%), calitatea produselor (32,4%) si intensificarea controalelor (27%). Transportatorii se confrunta cu intensificarea concurentei (56,8%) si normele de protectia mediului (23,8%), in timp ce industriasii au probleme din cauza migratiei fortei de munca (57,8%), certificarii produselor (37,3%) si legislatiei de mediu (21,6%). Pentru prestatorii de servicii, cele mai grele probleme sunt generate de costurile fortei de munca (50%), intensificarea concurentei (35,3%) si protectia proprietatii intelectuale (10,9%).

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: