Magistratii cu vechime de peste 20 de ani primesc o pensie de 80% din salariu

Data publicarii: 20-07-2007 | HR/Cariere

Judecatorii, procurorii si personalul din instantele judecatoresti si parchete cu o vechime in munca de peste 20 de ani primesc o pensie de serviciu de 80% din media veniturilor lunare din ultimul an de activitate, desi contribuie cu 9,5% la pensii ca orice asigurat din sistemul public.

Pensiile magistratilor si a personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor sunt reglementate de legi speciale, diferenta fata de sistemul public de pensii constand in modalitatea de calcul a pensiei.

Desi cota de contributie la pensie a magistratilor este de 9,5% calculata la venitul brut, ca si in sistemul public, dupa o vechime de peste 20 de ani, acestia primesc automatpensie de serviciu.

Pentru judecatorii si procurorii cu o vechime in magistratura intre 20 si 25 de ani, pensia este micsorata cu 1% pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala. Insa, pentru fiecare an care depaseste vechimea de 25 de ani in functia de judecator sau procuror la pensie se adauga cate 1%, insa fara a depasi venitul brut avut la data pensionarii.

Potrivit legii 303/2004 privind statutul magistratilor, beneficiaza de pensie de serviciu si judecatorii sau procurorii care la data pensionarii au o alta ocupatie, singura conditie fiind ca acestia sa nu fi fost dati afara din serviciu.

Aceeasi modalitate de calcul a pensiei se aplica si in cazul judecatorilor, procurorilor, precum si judecatorilor financiari si procurorilor financiari de la Curtea de Conturi, daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in aceste functii.

Partea din pensia de serviciu care depaseste nivelul pensiei din sistemul public al asigurarilor sociale este platita din bugetul de stat.

In Romania exista cateva categorii profesionale -magistratii, politistii, militarii, parlamentarii, functionarii parlamentari si cei din instante sau parchete, personalul diplomatic- neincadrate in sistemul public de asigurari si care au pensiile calculate dupa legi speciale.

Aceste categorii de pensionari nu vor fi printre beneficiarii majorarii pensiilor cu circa o treime de la 1 ianuarie 2008, potrivit Legii 19/2000, care a fost modificata de Parlament si promulgata miercuri de presedinte. Aceasta lege se adreseaza doar persoanelor din sistemul public ale caror pensii sunt stabilite conform unui punctaj, raportat la salariul mediu brut.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: