Danske Bank: Leul este moneda cea mai supraevaluata din tarile emergente
Data publicarii: 06-09-2007 | Finante-BanciLeul este cea mai supraevaluata moneda din pietele emergente si ramane vulnerabila la o posibila criza regionala, deoarece economia are dezechilibre majore, politica fiscala e prociclica, iar situatia politica e nesigura, spun analistii Danske Bank. "Leul este cea mai supraevaluata moneda din toate pietele emergente pe care le urmarim. Unele dintre modelele noastre arata faptul ca leul ar putea fi supraevaluat cu peste 30%", se arata intr-un raport al bancii daneze.
Mai mult, ca urmare a cresterii volatilitatii cursului de schimb al leului din ultima perioada, actuala dobanda cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 7% pe an, nu ofera garantii investitorilor implicati in tranzactii speculative de tip "carry trade", in care investitorii se imprumuta in monede cu randament mic, precum yenul, pentru a face plasamente in monede cu randament mare, asa cum este si leul, se mentioneaza in raport.
Analistii Danske Bank dau o recomandare de cumparare a monedei europene pe cotatia euro/leu in pietele valutare la vedere. "De la inceputul lunii iulie, leul romanesc s-a depreciat considerabil. Totusi, credem ca este loc pentru o depreciere si mai puternica", se mentioneaza in raport.
Principalii factori care contribuie la deprecierea leului sunt slabiciunile economiei romanesti, considerata printre cele mai dezechilibrate din regiune, cu piete de active "supraincalzite", o crestere "excesiva" a creditarii si un deficit de cont curent foarte mare. "Finantarea mare de care are nevoie Romania pentru acoperirea dezechilibrelor externe mari, face ca economia romaneasca sa fie foarte sensibila la restrangerea creditarii pe plan mondial", se spune in raport.
Romania este plasata de analistii de la Danske Bank intr-un grup de tari din care mai fac parte Bulgaria si statele baltice, care au un risc ridicat de corectii in economie si de aparitie a unor probleme financiare.
Analistii Danske Bank sustin ca tendinta de apreciere a leului din ultimii trei ani s-ar fi inversat. "Potrivit analizelor noastre tehnice, cursul euro/leu va intampina rezistenta in jurul pragului de 3,40 lei/euro. Daca acest nivel nu rezista, urmatorul prag de rezistenta se va situa in jurul a 3,55 lei/euro", se mai arata in raport.
Ultimele estimari ale Danske Bank privind cotatia leului fata de moneda europeana indica un curs de circa 3,40 lei/euro peste trei luni, 3,50 lei/euro peste sase luni si 3,60 lei/euro peste un an.
Analistii de la Danske Bank au avut in timp, estimari pesimiste in ce priveste evolutia leului, care nu s-au confirmat totusi. Banca daneza estima, la finalul lunii mai, o depreciere a leului cu 8,5% in urmatoarele trei luni, pana la o cotatie de 3,55 lei/euro, care urma sa se adanceasca ulterior pana la 3,60 lei/euro. La finalul lunii august, cursul era de 3,27 lei/euro, cu 7,8% sub estimarile economistilor de la Danske Bank.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România