Greenpeace vrea distrugerea plantelor modificate genetic din Insula Mare a Brailei

Data publicarii: 06-09-2007 | Economie

Greenpeace a cerut Ministerului Agriculturii sa distruga porumbul si soia modificate genetic produse ilegal in insula Mare a Brailei, dar si sa interzica importul si a cultivarii tuturor plantelor modificate genetic pentru protejarea culturilor ecologice.
"Vom continua carantina de pe insula pana cand Guvernul Romaniei va lua problema organismelor modificate genetic (OMG) in serios si va incinera productiile ilegale din Insula Mare a Brailei", a declarat Paun Gabriel, Greenpeace Romania.

Potrivit Greenpeace "reprezentanti locali ai Directiei Agricole Braila si ai Garzii de Mediu din Braila au incercat, miercuri, sa realizeze un control asupra productiei ilegale de plante modificate genetic in prezenta unei echipe Greenpeace protejata de politia locala, dar nu au dorit si nu au fost capabile sa ia masurile legale necesare pentru stoparea contaminarii".

Greenpeace cere Ministerului Agriculturii sa acorde mai multa importanta problemei  plantelor modificate genetic, sa fie distruse culturile de porumbul si soia modificate genetic produse ilegal in insula Mare a Brailei. Totodata, organizatia a solicitat interzicerea importului si a cultivarii tuturor plantelor modificate genetic, in mod particular a porumbului care se afla in prezent in procedura de reevaluare la nivel de UE, astfel incat sa fie protejata agricultura ecologica.  

"Productia ecologica inregistreaza valori record pentru Romania in 2007. Exista mai mult decat suficiente argumente stiintifice si economice pentru a interzice OMG, iar conducerea ministerului pare sa ofere Romania companiilor americane producatoare de OMG drept loc de joaca pentru plantele modificate genetic, in loc sa ofere sprijin agriculturii ecologice si cercetatorilor romani in domeniul agriculturii", a spus Ion Toncea, Presedinte al Federatiei Nationale pentru Agricultura Ecologica.

Aproximativ 50 de voluntari Greenpeace din Romania si mai multe tari europene au participat, miercuri, la o actiune de dezinfectare a autovehiculelor care vin incarcate cu cereale din Insula Mare a Brailei (IMB), in cadrul unei actiuni mai ample impotriva culturilor modificate genetic din IMB. Reprezentantii Greenpeace au sustinut ca au identificat, in urma unei investigatii desfasurate in luna august, o sola cu circa 60 de ha cultivata cu soia modificata genetic si o alta sola de circa 50 de ha, cultivata cu porumb modificat genetic.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: