Investitii straine de peste 28 miliarde de dolari, in patru ani

Data publicarii: 07-09-2007 | Economie

Sectoarele IT, farmaceutic, alimentar sau cel al materialelor de constructii vor atrage cei mai multi bani, noteaza Adevarul. Romania ar putea atrage pana in 2011 investitii straine directe anuale de 7,7 miliarde de dolari, situandu-se, astfel, pe locul 30 din cele 82 de state incluse intr-un top realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) si Columbia Program of International Investment.

Stocul de investitii va urca de la 47,1 miliarde de dolari in acest an la 75,8 miliarde de dolari in 2011.

Analistii internationali prognozeaza, pentru anul 2008, investitii de 7,2 miliarde de dolari, nivel similar cu cel din 2011, se arata in studiul EIU, citat de Mediafax. Pentru 2009, economistii anticipeaza o usoara crestere, la 7,3 miliarde de dolari, iar pentru 2010, o reducere la sapte miliarde de dolari.

Ritmul estimat de analistii internationali se incadreaza si in asteptarile reprezentantilor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). "Consider ca cifra de 7,7 miliarde de dolari este realista si ca poate reprezenta o medie in intervalul mentionat", a declarat, pentru "Adevarul", Sorin Vasilescu, director in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Proiectele greenfield, viitorul "magnet"

Investitiile straine directe in tara noastra ar putea ajunge, in acest an, la sapte miliarde de euro. "Speram ca in acest an bilantul investitiilor straine sa se ridice la 6,5- 7 miliarde de euro", a declarat, pentru "Adevarul", Sorin Vasilesu, director in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

Daca sectorul auto si cel al componentelor auto reprezinta principalele domenii care au tinut capul de afis al domeniilor agreate de investitorii straini, Vasilescu apreciaza ca, pe termen mediu, sectoarele IT, farmaceutic, alimentar sau cel al materialelor de constructii vor castiga o ponedere tot mai mare din totalul investitiilor.

In conditiile diminuarii capitalului de stat care a mai ramas de privatizat, investitiile straine se vor axa pe afacerile incepute de la zero. "Structura investitiilor straine se modifica, iar viitorul acestora este reprezentat de proiectele greenfield", este de parere reprezentantul ARIS. Sorin Vasilescu mizeaza in continuare pe suportul tarilor din Uniunea Europeana si Asia ca principali investitori.

Valoarea investitiilor pe cap de locuitor va fluctua, in perioada 2007-2011, de la 453 de dolari la inceputul intervalului la 333 de dolari, la finele perioadei. Tara noastra va cobori, pana in 2011, cinci locuri, fata de acest an, pana pe locul 12 din 17, in clasamentul statelor est-europene, in functie de acest indicator.

In acelasi timp, ponderea investitiilor in PIB va plasa Romania pe pozitia 28, cu 3,93%, in scadere de la 6,1%, cota estimata pentru acest an.

Unul dintre avantajele Romaniei ca locatie pentru investitii ramane populatia de circa 22 milioane de consumatori si potentialul - datorat partial pozitiei geografice - sa devina un centru regional. Economistii iau in calcul, totodata, forta de munca ieftina si calificata, precum si o structura industriala diversificata.

"In trecut, stabilitatea economica, progresul slab al reformelor, riscurile regionale ridicate si sisteme legislative imprevizibile au fost principalele obstacole in calea investitiilor straine directe", sustin analistii EIU.
Analistii sunt de parere ca afluxurile de investitii in Romania au jucat un rol important la finantarea deficitului de cont curent si la modernizarea unor sectoare economice importante.

Investitiile straine au condus si la crearea de locuri de munca, la dezvoltarea comertului extern si la cresterea Produsului Intern Brut. "Afluxul de investitii, bazat din ce in ce mai mult pe profitul reinvestit de companiile straine din Romania, se va reduce, dar se va situa la peste sapte miliarde de dolari pe an in intervalul 2008-2011", se arata in raportul EIU.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: