Salariile, pretul alimentelor si politica fiscala ameninta tinta de inflatie
Data publicarii: 19-09-2007 | EconomiePrincipalele riscuri pentru tinta de inflatie propusa de BNR sunt politica salariala, socul asupra preturilor la alimente, care au cunoscut o crestere semnificativa in luna august, si politica fiscala, ce constituie un risc permanent, a declarat reprezentantul FMI in regiune, Juan Ansola.
Reprezentantul regional principal pentru Romania si Bulgaria al FMI, Juan Jose Fernandez-Ansola, a tinut sa precizeze ca aceste informatii oferite cu ocazia briefingului tinut la sediul FMI din Bucuresti trebuie interpretate drept premergatoare concluziilor ce vor fi trasate in urma vizitei delegatiei FMI in Romania, programata pentru perioada 26 septembrie - 2 octombrie. Aceste concluzii vor fi prezentate cu ocazia unei conferinte de presa ce va avea loc la data de 2 octombrie.
"Politica salariala ramane o problema deoarece cresterea salariala depaseste productivitatea muncii si acest lucru ar putea crea probleme de competitivitate. Nu sunt sigur care va fi politica salariala pentru 2008 si nu spun ca va fi neaparat o problema. Concluziile urmeaza a fi prezentate la data de 2 octombrie", a declarat Ansola.
Legat de cursul euro/leu, Ansola a precizat ca acesta nu ridica neaparat probleme de competitivitate, leul prezentand inca avantaje venite dinspre o posibila supraevaluare, insa aceasta marja este in scadere fata de anul trecut, a spus Ansola, sugerand ca leul se apropie de "potentialul real".
Referitor la vizita delegatiei FMI in Romania, Ansola a precizat ca principalele puncte de discutie le reprezinta politica fiscala si bugetul pe 2008.
"Vizita este parte a dialogului normal pe care FMI il are cu fiecare stat membru. Unul dintre principalele scopuri ale intalnirii cu autoritatile de la Bucuresti va fi o evaluare a felului in care lucrurile s-au schimbat de la vizita precedenta a delegatiei, ce a avut loc in perioada februarie-martie", a declarat Ansola.
Reprezentatul FMI a precizat ca principalele schimbari in contextul in care se va desfasura dialogul le reprezinta faptul ca pietele externe au cunoscut o contractie fata de februarie-martie si faptul ca previziunile legate de deficitul de cont curent arata o adancire mai mare a acestuia.
"Aceste conditii pun o miza pe dezvoltarea politicilor viitoare, folosite pentru a scadea vulnerabilitatile economiei romanesti", a adaugat Ansola.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România