Firmele romanesti vor sistem european de impozitare

Data publicarii: 26-09-2007 | Afaceri

Specialistii romani sunt de acord atat cu formula comuna de calcul al impozitului pentru companiile care desfasoara operatiuni in cel putin doua state UE, cat si cu cota unica de impozitare la nivel european, noteaza Gandul. Specialistii in impozitare de la cele mai importante companii europene, inclusiv din Romania, pledeaza in favoarea unui sistem armonizat, pan-european de impozitare a firmelor, propunere ce apartine Comisiei Europene (CE), potrivit unui studiu realizat de KPMG International.

Proiectul european prevede calcularea impozitului pe profit aplicat companiilor care desfasoara operatiuni in cel putin doua state UE in baza unei formule unice, valabila la nivelul intregii comunitati europene. Formula in cauza ar urma sa inlocuiasca cele 27 de metode diferite utilizate in prezent. Profiturile sunt astfel distribuite catre tarile unde activeaza aceste companii si impozitate la rata practicata de statele respective.

Studiul arata ca 78% dintre participanti s-au declarat in favoarea proiectului european. Astfel, specialistii din Cehia, Danemarca si Spania sustin in proportie de 100% planul de infiintare a unei baze comune consolidate de impozitare. In cazul Italiei, aceasta pondere se situeaza la 96%.


Romania si Uniunea Europeana

Reprezentantii companiilor din Romania, Grecia, Luxemburg, Polonia, Slovenia si Suedia au aprobat propunerile CE in proportie de 90%, acelasi raspuns fiind dat si de 84% dintre participatii la studiu din Germania si 80% dintre cei din Austria, Finlanda, Ungaria si Portugalia. Ceva sceptici s-au aratat britanicii, doar 62% dintre respondenti optand pentru sustinerea proiectului. Un NU categoric apartine Irlandei si Slovaciei, care au respins, intr-o proportie majoritara, propunerile europene.

Integral in Gandul