Toti operatorii mobili din Romania practica tarifele roaming reglementatate de UE
Data publicarii: 05-10-2007 | IT&CToti operatorii de telefonie mobila din Romania, practica in prezent tarifele maxime reglementate, de 49 eurocenti minutul plus TVA pentru apelurile efectuate in strainatate si 24 eurocenti pe minut plus TVA pentru apelurile primite, potrivit unui comunicat al Autoritatii in Comunicatii.
In Romania, cercetarea a fost efectuata de ANRCTI in randul celor trei operatori de telefonie mobila carora li se aplica reglementarea: Cosmote, Orange si Vodafone. Din cercetare a rezultat ca dintre cei aproximativ 19,5 milioane de utilizatori de telefonie mobila, patru milioane aveau serviciile de roaming activate la data de 30 august 2007, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului prin care s-a introdus reglementarea tarifelor de roaming international in retelele mobile din interiorul Comunitatii a intrat in vigoare in data de 30 iunie 2007. Regulamentul stabileste tariful maxim pentru efectuarea unui apel in roaming in strainatate la 0,49 euro/minut fara TVA in primul an de la adoptare, urmand ca in urmatorii doi ani acesta sa scada la 0,46 euro/minut, respectiv 0,43 euro/minut. Pentru apelurile primite, Regulamentul prevede tarife maxime de 0,24 euro/minut in primul an, iar in urmatorii ani de 0,22 euro/minut, respectiv 0,19 euro euro/minut.
"Pe parcursul lunii iulie, toti utilizatorii au fost informati despre noile tarife prin mesaje text primite pe telefonul mobil, prin serviciile de relatii cu clientii sau prin informatii postate pe paginile web ale operatorilor si in magazinele acestora. Aproximativ 90.000 au ales in mod activ sa li se aplice "eurotariful". Cu exceptia acestora si a utilizatorilor care alesesera o anumita optiune tarifara pentru serviciile de roaming si au dorit sa o pastreze, restul urmau sa fie transferati automat la noile tarife reglementate dupa data de 30 septembrie", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
Conform Comisarului Viviane Reding, cele mai mici tarife din Europa sunt cele oferite in Olanda de 20 eurocenti pe minut atat pentru apelurile efectuate in strainatate, cat si pentru cele primite, in Marea Britanie de 31,57 eurocenti pe minut pentru apelurile efectuate in strainatate si 12,63 eurocenti pe minut pentru cele primite, in Irlanda, Belgia si Austria.
De la sfarsitul lunii septembrie, operatorii de telefonie mobila trebuie sa trimita un SMS generat automat fiecarui client care viziteaza un stat membru UE. Acest mesaj, care poate fi dezactivat de cei care nu doresc sa il primeasca, ofera informatii de baza, personalizate, privind tariful maxim pe care clientul il poate plati, in conformitate cu optiunea sa tarifara, pentru efectuarea de apeluri in interiorul tarii vizitate si catre Romania, precum si pentru apelurile primite. Totodata, operatorii sunt obligati sa ofere informatii mai detaliate asupra tarifelor printr-un un numar de telefon pus la dispozitie in mod gratuit.
Conform planului stabilit de Comisia Europeana pana la 30 august aproximativ 200 de milioane de utilizatori europeni beneficiau de noile tarife.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri