Somnul la serviciu va deveni obligatoriu

Data publicarii: 05-10-2007 | HR/Cariere

Sforaitul salariatilor naste profituri, noteaza Cotidianul. Somnul la serviciu nu va mai fi un motiv de penalizare, ci un ritual obligatoriu. Totul, in numele eficientei. Luati un grup de persoane, adapostiti-le sub pamint pentru patru saptamini, indepartati toate ceasurile din preajma si oferiti-le lumina artificiala cit poftesc. Dati-le libertatea de a dormi cind si cit vor si de a-si organiza activitatile dupa bunul lor plac. Rezultatul? Indiferent de cit de lenesi ori cit de harnici sint, tineri sau batrini, subiectii experimentului vor urma acelasi program: cu totii vor dormi cite putin dupa-amiaza.

Chiar daca experimentul a fost realizat acum 20 de ani, morala sa incepe sa fie priceputa abia in ultimul timp: angajatii nu dau randamentul dorit de sefi daca nu pot sa se bucure de cite un pui de somn in timpul zilei de lucru. In ciuda reticentelor, ritualul lui Mos Ene din birou incepe sa cistige din ce in ce mai mult teren in companii.


Cum sa stai treaz la serviciu

Experimentul referitor la bioritmul uman a fost pus la cale de psihologul Jürgen Zulley, atunci tinar cercetator, acum director al Centrului pentru Medicina Somnului de la Universitatea din Regensburg. Vorbind despre somnul de dupa-amiaza, peste care nici un locuitor subteran nu sarea, profesorul german isi aminteste ca acestia nici macar nu erau constienti de durata somnului lor. Fara sa aiba vreo idee daca afara e lumina sau intuneric, "subiectii credeau in miezul zilei ca se duc sa-si faca somnul de noapte, pe cind, in realitate, ei nu dormeau decit o jumatate de ora", rememoreaza Zulley, intervievat recent de ziarul de duminica "SonntagsZeitung".

Concluzia: cind omul asculta de corpul sau, el doarme de doua ori pe zi, o nevoie biologica ignorata incepind mai cu seama din epoca industriala, a "exploatarii fortei de munca", spune specialistul in medicina somnului.

In SUA, Japonia, dar mai nou si in Europa, somnul de dupa-amiaza incepe sa devina un ritual normal printre angajati. "Firmele elvetiene au construit de zece ori mai multe spatii de odihna decit erau in urma cu zece ani", declara multumit specialistul elvetian in formarea personalului Bernhard Brändli-Dietwyler, potrivit "SonntagsZeitung". Firmele americane de IT sau de publicitate au dat tonul curentului Power Napping, adica al "somnului energizant".

Gigantul IBM are deja camere de odihna, iar filiala din Zürich a companiei de audit PricewaterhouseCoopers ofera angajatilor asa-numitele Sphere Rooms, spatii ideale pentru recuperare. Noua moda i-a cucerit si pe japonezi, care pot inchiria, contra opt dolari, un dormitor sub forma unei nise cubice, in care au parte de liniste, de o ceasca de cafea, dar si de muzica "tamaduitoare", se povesteste intr-un reportaj publicat pe site-ul postului national de radio din Washington.

Somnul de dupa-amiaza este mai mult decit un moft al firmelor care vor sa arate cit de mult tin la sanatatea angajatilor. Totul tine, pina la urma, de productivitatea salariatilor. Un pui de somn de cel mult o ora poate ajuta creierul angajatilor sa-si revina la forma in care era dis-de-dimineata, arata un studiu din 2002 al Universitatii Harvard. "Cortexul vizual devine treptat saturat din cauza multiplelor informatii pe care trebuie sa le prelucreze. Sindromul epuizarii apare atunci cind creierul vrea sa retina anumite informatii procesate, dar care nu au fost inca bine memorizate prin somn", explica psihiatrul Sara Mednick, citata de site-ul sciencedaily.com.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: