Numirea lui Padoa-Schioppa la FMI confirma traditionalismul institutiei

Data publicarii: 08-10-2007 | International

Numirea sefului finantelor italiene Tommaso Padoa-Schioppa la conducerea instantei care stabileste politica Fondului Monetar International (FMI) marcheaza un nou esec pentru incercarile de reformare a institutiei, condusa in mod traditional de reprezentanti ai statelor europene puternice, scrie AFP.

FMI a anuntat, vineri, ca ministrul economiei si finantelor din Italia, Tommaso Padoa-Schioppa, a fost ales in functia de presedinte al Comitetului Monetar si Financiar International (CMFI) al FMI, ca succesor al lui Gordon Brown. Comitetul are rolul de a stabili directia politica a institutiei internationale si prioritatile FMI si se va reuni, pentru prima data, sub noua conducere la intalnirile anuale ale Bancii Mondiale si FMI de la Washington, din perioada 20-22 octombrie 2007. Comitetului Monetar si Financiar International se reuneste de doua ori pe an iar presedintele acestuia este ales pentru un interval de pana la trei ani.

"Inca o data, G7 si vechile state europene au preferat sa nu renunte la vechile privilegii si obiceiuri", a declarat presedintele organizatiei nonguvernamentale Centrul pentru Dezvoltare Mondiala (CGD), Nancy Birdsall.

Padoa Schioppa

Padoa-Schioppa este al doilea european adus in fruntea organelor de conducere ale FMI in aceasta saptamana, dupa francezul Dominique Strauss-Kahn, care a fost numit director general, iar acest lucru reprezinta o infrangere pentru statele emergente, care doresc sa aiba mai multa influenta asupra strategiilor FMI, considera AFP.

Acest triumf al statul-quo-ului se explica atat prin rezistenta marilor actionari ai FMI - Statele Unite si Uniunea Europeana, cat si prin faptul ca statele emergente sunt incapabile sa faca front comun, mai noteaza AFP. In cadrul ultimei runde de negocieri, "deosebit de opaca", Padoa-Schioppa a castigat in fata ministrului canadian de finante, Jim Flaherty, scrie AFP.

Insa inaintea ultimei runde, cei doi ministri au concurat si impotriva unui candidat dintr-o tara emergenta, ministrul indian al finantelor, Palaniappan Chidambaram. "Batalia a parut stransa, dar reprezentantul indian nu s-a bucurat, de fapt, de nicio sustinere", nici macar din partea statelor in curs de dezvoltare, a declarat cercetatorul de la Peterson Institute for International Economics, Edwin Truman.

Candidatura inedita a lui Chidambaram a trezit speranta unei deschideri a structurii de conducere a FMI pentru personalitatile din statele are au devenit noi puteri economice, insa, la fel ca in cazul lui Strauss-Kahn, traditia a fost respectata, mai noteaza AFP.

Printr-o serie de reguli nescrise, care se mentin de la crearea celor doua institutii in 1944, SUA desemneaza presedintele Bancii Mondiale, in timp ce europenii numesc seful FMI. Castigatorul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, fost economist sef al Bancii Mondiale, este un critic vehement al acestei traditii.

"G7, dar mai ales statele europene din grup, refuza sa accepte realitatea. Padoa-Schioppa este un economist si un ministru de finante remarcabil, insa la fel este si Chidambaram", a mai spus Nancy Birdsall, citata de AFP.

Potrivit Financial Times, Padoa-Schioppa  ar trebui sa fie ultimul european care sa ocupe functia de sef al Comitetului Monetar si Financiar International al FMI pentru multa vreme. Din moment ce a acceptat un mandat de cel mult trei ani, in locul sau ar trebui sa vina, pe rand, candidati din alte regiuni ale lumii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: