Bucurestiul este o piata inchisa pentru expansiunea retailului
Data publicarii: 12-10-2007 | AfaceriBucurestiul a devenit o piata inchisa pentru dezvoltarea retailului in primul rand datorita pretului foarte ridicat al terenurilor, mult prea mare pentru jucatorii acestui segment, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu.
"Expansiunea retailului in Romania s-a facut practic in trei valuri. In prima faza retailerii atat cei locali cat si cei internationali s-au orientat catre Capitala care a ajuns o piata saturata si inchisa pentru retail datorita preturilor terenurilor de 1.000 euro pe metru patrat, mult prea scump pentru investitorii din domeniu. In al doilea val retailerii au inceput sa se reorienteze spre celelalte orase mari ale tarii precum Cluj, Constanta, Brasov, Timisoara determinand astfel cresterea preturilor de pe piata imobiliara", este de parere Ruxandra Cleciu.
Aceasta a adaugat ca retailerii vor incepe treptat sa se indrepte spre orasele mici si mijlocii, sub 100.000 de locuitori, unde preturile terenurilor sunt mai mici. Aceasta migrare spre orasele mai mici va duce la cresteri substantiale de pret pe sectorul imobiliar, potrivit lui Cleciu.
Referitor la piata imobiliara romaneasca, reprezentanta ARAI considera ca noile proiecte imobiliare dezvoltate in tara au inceput sa puna o oarecare presiune pe pret, motiv pentru care preturile apartamentelor nu vor mai creste in acelasi ritm inregistrat in ultimii ani.
Rritmul construirii de noi proiecte rezidentiale s-a accelerat de la 1.000-2.000 de unitati locative dezvoltate anual, in perioada trecuta, la 20.000 unitati noi anuntate anul acesta. Noile proiecte imobiliare vor duce si la scaderea preturilor apartamentelor vechi care sunt supraevaluate in prezent.
"Concurenta este mult prea mare, sunt prea multi jucatori pe domeniul imobiliar si de aceea preturile nu mai pot creste foarte mult, ci cu un ritm mediu de 10-15% anual. In ultimii doi ani a crescut substantial si costul de construire, iar dezvoltatorilor nu le convine acest lucru in conditiile in care ar trebui sa-si diminueze profitul", a mai spus Ruxandra Cleciu.
Potrivit ARAI in 2008 pretul mediu al unui apartament nou va ajunge la 1.300 de euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri