Cum afecteaza pauza de tigara jobul

Data publicarii: 23-10-2007 | HR/Cariere

La job, "iesitul" la fumat inseamna intreruperi dese, care te distrag de la activitate. Pe de alta parte, fumoarul este locul ideal pentru socializare, noteaza EVZ. Fumatul unei tigari dureaza, in medie, trei minute. Daca parcurgi drumul dus-intors pana la spatiul special amenajat pentru fumatori in cinci minute si „tragi” o tigara la fiecare ora, rezulta ca zilnic petreci 64 de minute in afara locului tau de munca.

Un calcul simplu demonstreaza ca, in acest caz, fumatorii isi iau, intr-o luna, 20 de ore de pauza, timp ce ar echivala cu doua zile jumatate de munca. Inseamna ca, intr-un an, un fumator mai are libere 30 de zile, adica inca o luna de concediu!


Smoking at work

Fumatorii, contorizati

Pentru a preveni pierderea timpului „la o tigara”, foarte multe companii, in special multinationalele, au introdus un sistem de contorizare a acestor iesiri, printr-un sistem de cartele magnetice. La finele zilei de lucru, fiecare angajat stie cat timp si-a dedicat fumatului si recupereaza peste program timpul respectiv.

„Asemenea sistem este foarte des intalnit peste hotare, insa il aplica si la noi destule companii, in special cele care lucreaza cu publicul. Daca esti consilier intr-o banca nu te poti duce la tigara fara sa ai pe cineva care sa te inlocuiasca”, explica Mihaela Forgaciu, membra in boardul HR-Club. Sistemul de monitorizare e intalnit in companii specializate in fast-fooduri, call-center si in sistemul bancar.

Interzicerea nu e recomandata

Desi este clar ca pauzele pentru fumat fura din timpul de lucru, specialistii spun ca interzicerea acestui obicei la locul de munca nu ar fi o solutie tocmai fericita. „E adevarat, se pierde timp. Insa daca unui fumator ii interzici sa iasa la tigara, el va deveni foarte stresat. Iar acest stres va duce, categoric, la scaderea randamentului scontat”, mai spune Mihaela Forgaciu.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: