Salariul diplomatilor, decis de Curtea Constitutionala

Data publicarii: 15-11-2007 | Politica

Curtea Constitutionala decide joi daca salariile diplomatilor vor fi marite sau nu. Proiectul Ministerului de Externe a trecut de Parlament, dar s-a lovit de refuzul presedintelui Traian Basescu de a-l promulga. Seful statului si-a argumentat decizia prin aceea ca se creeaza discrepante fata de ceilalti bugetari. Dupa ce a retrimis la Parlament proiectul, iar Camera Superioara a respins cererea de reexaminare, presedintele a sesizat Curtea Constitutionala.

Initiatorul proiectului, ministrul de externe Adrian Cioroianu, a declarat in repetate randuri ca diplomatii romani au cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, si a salutat decizia Parlamentului de a mari salariile angajatilor din MAE.

Cioroianu sustine ca media salariilor diplomatilor romani este de aproximativ de 2.500 - 2.700 de euro pe luna. In schimb, la Chisinau, media salariala a diplomatilor este de 2.900 de euro.

Prin modificarea Legii 495/2004, privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din administratia centrala a MAE, salariul unui diplomat roman va reprezenta 40 la suta din salariul unui ambasador din UE.

De cealalta parte, presedintele Basescu sustine ca prevederile legii sunt "excesive" si discriminatorii. In plus, seful statului spune ca Executivul nu a indicat sursele de finantare pentru sustinerea acestor majorari si ca, oricum, au fost adoptate recent ordonante de Guvern care prevad indexarea veniturilor pentru diplomati.

Conform datelor MAE, salariul unui ambasador roman reprezinta 15 la suta din cel al unui ambasador german, 30 din cel al unui ambasador ceh si 37 la suta din cel al unui ambasador ungar. Cel mai bine remunerat ambasador roman este cel de la Washington - circa 4.100 de euro pe luna.
 
AmosNews

Ultimele stiri pe BankNews.ro: