Fitch a confirmat ratingul 'AA+' al grupului Royal Bank of Scotland

Data publicarii: 08-12-2007 | International

Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat vineri ratingul 'AA+' al grupului bancar Royal Bank of Scotland (RBS), in contextul in care investitorii sunt optimisti cu privire la profitul bancii si la rezultatele integrarii ABN Amro, arata un comunicat al Fitch Ratings.

Agentia de evaluare a mai confirmat si ratingul individual si pentru credite pe termen scurt 'F1+' al RBS Group. Fitch a mai confirmat si ratingul de suport '5' pentru grupul bancar Royal Bank of Scotland, iar perspectiva ratingurilor grupului bancar ramane stabila.

Cotatia actiunilor grupului bancar a urcat inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare de joi, indicand asteptari ale investitorilor ca profitul operational al grupului sa depaseasca estimarile, in pofida unor pierderi in valoare de 950 milioane de lire sterline ca urmare a expunerii la criza din sectorul american al creditelor ipotecare si a celor de 250 milioane lire sterline, care reprezinta taxe nete provenite din expunerea la imprumuturi.

In acelasi timp, conducerea companiei a indicat ca se asteapta la rezultate pozitive ale integrarii afacerii pe care o achizitioneaza de la ABN Amro, mai arata comunicatul agentiei de evaluare financiara.

"Desi rezultatele pentru anul 2007 vor fi solide, prognoza pentru 2008 este mai putin certa si este posibil sa existe probleme mai grave in mai multe sectoare de afaceri, intr-un mediu international mai competitiv", a spus directorul administrativ al grupului pentru institutii financiare de la Fitch, Gordon Scott.

"Majoritatea afacerilor au in continuare un impuls pozitiv, iar grupul bancar pare bine pozitionat astfel incat sa aiba de castigat ca urmare a cailor diverse de a obtine venituri", a mai spus Scott.

Prognoza pentru activitatea de banca de investitii si pentru cea destinata corporatiilor pare a fi mai slaba insa, in contextul continuarii tulburarilor de pe piete, iar achizitia afacerii de banca de corporatii a ABN Amro va creste proportia castigurilor RBS de pe pietele internationale, existand posibilitatea ca veniturile bancii sa fie mai vulnerabile la o continuare a turbulentelor de pe pietele internationale, avertizeaza Fitch.

Cu toate acestea, accentul istoric pe care il pun cei de la grupul RBS pe relatiile cu clientii si natura complementara a afacerilor destinate companiilor ale celor doua banci ar trebui sa ofere o anumita protectie, mai arata analistii de la agentia de rating. Cresterea pietei britanice bancare destinata consumului larg va ramane probabil lenta, in contextul problemelor de pe piata creditelor si de pe cea ipotecara.

"Fitch are incredere in capacitatea grupului bancar de a-si genera intern capital si de a restitui ratele la un nivel mai adecvat si intr-o perioada mai rezonabila", a mai aratat Scott.

Analistul de la agentia de rating a mai spus ca "ratele actuale ingaduie mai putina toleranta la un eventual soc, iar esecul de a reconstrui capitalul de baza la un nivel mai adecvat si pe o baza permanenta sau o schimbare in profilul de risc al grupului ar putea avea implicatii negative asupra ratingului".

Cumpararea si restructurarea grupului bancar ABN Amro nu sunt lipsite de riscuri, desi analistii de la agentia de evaluare Fitch sunt optimisti, ca urmare a experientei pozitive privitoare la gestiunea unor achizitii mari, mai ales a grupului RBS, care va avea rol de partener principal in etapa de tranzitie.

NewsIn