Mai multi bancheri s-au sinucis, coplesiti de problemele financiare

Data publicarii: 09-01-2008 | Finante-Banci

Cazul bancherului din Bucuresti - care a incercat sa se sinucida dupa ce a furat bani din banca si i-a pierdut la cazino - nu este unul singular. Presa internationala a consemnat in ultimele decenii mai multe cazuri ale unor bancheri celebri, care au sfarsit tragic dupa implicarea lor in scandaluri financiare.

Cel mai cunoscut caz este cel al lui Roberto Calvi, presedintele Bancii Ambrosiano din Milano, numit si Bancherul lui Dumnezeu, pentru relatiile sale privilegiate cu Vaticanul. El a disparut brusc in 1982, iar cadavrul sau a fost gasit dupa noua zile atarnand de o franghie, sub un pod din Londra. Cu un an inainte, Calvi fusese arestat si condamnat pentru fraudarea unei sume echivalente cu 400 de milioane de lire sterline, fiind eliberat dupa ce a inaintat recurs.

Un alt caz celebru este cel al bancherului Neil Coulbeck, anchetat de FBI in 2002, in cadrul anchetei legate de falimentul colosului energetic Enron. Angajat al Bancii NatWest Three, el a fost acuzat de vanzarea ilegala a unor actiuni catre Enron, la o valoare mult inferioara celei reale. Trei dintre colegii sai au fost gasiti vinovati, iar in anul urmator Coulbeck a iesit la pensie inainte de termen. Afectat de o depresie profunda, i-a lasat la 4 iulie 2007 un bilet sotiei sale prin care anunta ca se va sinucide. A fost gasit a doua zi mort din cauza unei hemoragii provocate prin sectionarea venelor de la incheieturile mainilor, intr-un parc tot din Londra.

Oleg Jokovski, directorul bancii VTB, detinute de statul rus, a fost gasit mort in piscina goala situata langa locuinta sa de lux din apropierea Moscovei la 6 decembrie. In casa a fost gasit un bilet pe care Oleg scria ca doreste sa isi puna capat vietii. Bancherul era implicat in afaceri cu cherestea, sector controlat de mafia rusa. Ipoteza sinuciderii este serios pusa la indoiala de anchetatori, mai ales ca, potrivit coitidianului Kommersant, cadavrul purta urme de tortura.

Realitatea TV

Mai citeste si:

Un director de agentie Bancpost s-a aruncat de la etajul 8 dupa ce a furat 100.000 de euro din banca
O parte din suma sustrasa din banca de directorul care s-a aruncat de pe bloc e de negasit
Cine face selectia sefilor de filiale si sucursale ale bancilor?

Ultimele stiri pe BankNews.ro: