Fitch a confirmat ratingurile bancii Millennium bcp

Data publicarii: 10-01-2008 | International

Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat miercuri ratingul 'A+' pentru credite pe termen lung al bancii Millennium bcp, cu perspectiva stabila, ca urmare a pozitiei dominante a grupului in sectorul financiar portughez, a profitabilitatii, calitatii activelor si finantarii, arata Fitch.

Analistii de la Fitch Ratings au confirmat, de asemenea, ratingul 'F1' pentru credite pe termen scurt al bancii, ratingul individual 'B' si cel suport '2'. Plafonul pentru ratingul suport a fost confirmat la 'BBB'. Fitch Ratings a confirmat totodata si ratingurile bancii de investitii a Millennium, Banco Millennium bcp Investimento. Astfel, ratingul pentru credite pe termen lung al Banco Millennium bcp Investimento a fost confrimat la 'A+' cu perspectiva stabila, cel pentru credite pe termen scurt la 'F1' si ratingul suport '1'.

Ratingurile bancii Millennium bcp reflecta pozitia dominanta a grupului bancar in sectorul financiar portughez, profitabilitatea operationala solida, calitatea activelor si a finantarii bancii. Perspectiva stabila arata ca analistii de la Fitch Ratings se asteapta ca profitabilitatea grupului si calitatea activelor sa se mentina pe termen mediu.

Potentialul de crestere este limitat in prezent de dimensiunile si afacerile grupului, la fel ca si de nivelurile de capital. Fitch Ratings mai arata ca riscurile pentru activitatea bancii Millennium bcp ar putea proveni din accentuarea profilului de riscuri sau din deteriorarea afacerilor sau rezultatelor bancii, ca urmare a unui eventual esec de a solutiona problemele de la nivelul conducerii si cele cu autoritatile de reglementare.

Ratingurile subsidiarei de banca de investitii a grupului sunt in conformitate cu cele ale bancii Millennium bcp si reflecta nivelul foarte ridicat de profitabilitate a sustinerii din partea bancii-mama, in cazul in care este nevoie. In conformitate cu legislatia pentru corporatiile portugheze, Millennium bcp poarta responsabilitatea pentru obligatiile unei subsidiare pe care o detine integral. Millennium bcp Investimento este parte integrala a grupului si, in aceasta calitate, Fitch nu ii poate atribui un rating individual. Banca de investitii va fi probabil absorbita total in cadrul Millennium bcp in primul trimestru din 2008, mai arata agentia de rating.

Profitabilitatea operationala a grupului ramane solida, beneficiind de cresterea generarii de noi venituri, de reducerea semnificativa a costurilor in Portugalia si de o contributie mai mare din partea activitatii din strainatate. Profitabilitatea a fost ajutata in ultimii ani de castigurile din vanzarea investitiilor secundare si a subsidiarelor, insa, in 2007, a fost afectata de costurile unice legate de esuarea ofertei pentru banca BPI si, in trimestrul al treilea, de conditiile aspre din pietele financiare.

Millennium bcp este cel mai mare grup bancar privat din Portugalia, cu cote de piata interne estimate in septembrie 2007 la 25% pentru credite si 23% pentru depozite. Strategia internationala a grupului se concentreaza pe anumite tari din Europa, in principal Polonia, Grecia si Romania, dar si din Africa - Mozambic si Angola, precum si comunitati portugheze de peste hotare.

La finalul anului trecut, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat perspectiva de rating a bancii portugheze Millennium bcp si a subsidiarei sale Millennium bcp Investimento - Banco Comercial de Investimento de la 'stabila' la 'negativa'.

Grupul financiar Millennium bcp a intrat in 2007 pe piata romaneasca prin deschiderea unei subsidiare locale, in luna octombrie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: