Se scurteaza drumul catre creditele ieftine din UE
Data publicarii: 13-01-2008 | Finante-BanciIntr-un moment in care la noi BNR se straduieste sa limiteze procesul de creditare in incercarea de a mai reduce consumul, la nivel de UE exista deja vointa politica pentru a se crea un cadru unitar care sa permita oricarui cetatean comunitar sa ia un credit din oricare stat membru. Aflata in discutie de peste cinci ani, uniformizarea procesului de imprumutare ar putea deschide larg poarta si pentru concetatenii nostri, pe care deocamdata doar dobanzile mari ii mai fac sa se gandeasca daca sa traiasca sau nu pe credit (sau sa-si ipotecheze viitorul).
Proiectul care va fi parafat in aceasta saptamana reglementeaza imprumuturi personale cu valoare intre 200 si 75.000 de euro. Vesti bune pentru romanii aflati intr-o perpetua cautare de solutii de creditare. Dupa discutiile de saptamana trecuta, drumul catre un imprumut mai ieftin si mai facil de obtinut, din statele comunitare cu economii mai dezvoltate, pare sa fi cotit pe o scurtatura.
Statele membre ale Uniunii Europene au cazut de acord cu privire la noile reguli pentru creditele de consum acordate populatiei. Proiectul reglementeaza imprumuturi personale cu valoare intre 200 si 75.000 de euro si are scopul de a deschide pietele nationale.
Divergentele vizau in primul rand modul in care se va compensa un creditor in situatia in care un client vrea sa plateasca inainte de scadenta. Solutia de compromis aleasa: "Nicio compensare nu va depasi dobanda pe care ar fi platit-o clientul in perioada de la data efectuarii platii pana la scadenta fixata prin acordul de creditare", arata documentul care subliniaza pozitia adoptata vineri de statele membre UE.
Kurt Lechner, parlamentarul din partidul popular european - de centru-dreapta - care a inaintat propunerea legislativa in Parlament ar fi dorit mai putina flexibilitate pentru statele din UE si o putere mai mare pentru creditori, a mai aratat sursa citata de Reuters.
Comisarul european pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, se afla pe lista celor care asteapta "cu nerabdare ca Parlamentul sa ia decizia corecta pentru consumatori saptamana viitoare, sustinand acest acord", a declarat Kuneva pentru Reuters. "Noile propuneri de reglementare au scopul de a deschide o piata a creditelor de consum in valoare de 800 miliarde de euro si care este in continuare foarte fragmentata in piete nationale, care refuza clientilor libertatea de alegere si preturi mai bune", a adaugat Kuneva.
Mai citeste si:
Romanii vor putea lua credite acordate conform legii islamice
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri