Romanii vor putea lua credite acordate conform legii islamice

Data publicarii: 11-01-2008 | Finante-Banci

Doha Bank, Bank of London and The Middle East, European Islamic Investment Bank si-au notificat intentia la BNR de a initia activitati cu specific bancar pe piata romaneasca, noteaza Adevarul. Cele trei banci care vor sa intre pe piata romaneasca ar putea sa aduca si finantarile acordate conform legii islamice (Sharia). Si asta pentru ca filozofia acestor institutii este diferita de acceptiunea clasica a bancii care constituie depozite si acorda credite.

Sharia, un sistem de legi inspirate din invatamintele islamice, interzice musulmanilor, persoane fizice si juridice, perceperea de dobanzi. Am dorit sa aflam ce efect ar putea avea in randul populatiei anuntul unei banci ca nu percepe dobanzi.

Bogdan Baltazar, consultant de investitii explica: "Bancile islamice opereaza dupa alte reguli, intrucat Coranul a interzis camataria. Practica nu este insa altceva de decat un subterfugiu pentru a face banking in era moderna. Imprumuturile sunt abordate diferit, in sensul ca sunt vazute ca o participatie la capitalul firmei.

Banca isi asuma un risc, dar imparte beneficiile dupa reguli clare, stabilite anterior cu compania partenera. E un altfel de a rambursa principalul si dobanda, pentru ca la final banca sa ia decizia de a ramane in afacere sau de a se implica intr-o alta." Chiar daca nu isi obtin veniturile direct din dobanzi, actionarii au dreptul de a participa la impartirea profiturilor.

Venirea bancilor arabe nu va avea efect psihologic in piata

Desi se ghideaza dupa un sistem diferit, bancile islamice se integreaza foarte bine pe pietele bancare din intreaga lume. "Nu cred ca se va ajunge la neintelegeri cu Banca Nationala a Romaniei, cat timp ele coexista, fara a fi intampinat probleme majore cu banci centrale si institutii de credit din alte state", sustine Bogdan Baltazar.

In opinia analistului, intrarea pe piata romaneasca a unor actori bancari care nu percep dobanzi nu va genera un efect psihologic. Iar sansele de a ajunge jucatori-cheie ai sistemului sunt destul de scazute: "Aceste banci vor derula operatiuni pe piata interbancara, dar nu cred ca vor ajunge sa detina o pozitie semnificativa. E mai degraba vorba de o asezare a lor pe o piata emergenta, atractiva prin randamentele, inca ridicate, pe care le promite economia romaneasca", considera Baltazar.

Gradele inca scazute de intermediere financiara (n.red.: calculate la pondere a creditelor in Produsul Intern Brut) si penetrare banca dovedesc faptul ca pe piata bancara romaneasca mai este inca loc de crestere. In plus, potrivit Bancii Nationale, in septemrbie 2007 fusesera depuse 104 notificari privind derularea de activitati financiare directe. Dintre acestea, bancile detineau o proportie covarsitoare, urmate de institutii financiare nebancare si institutii emitenete de moneda electronica.

Adevarul