Bancile fac politica asigurarilor la imprumuturi

Data publicarii: 06-02-2008 | Finante-Banci

Solicitantii de credite pentru locuinte sunt obligati de institutiile bancare sa aleaga doar anumite companii de asigurare, noteaza Adevarul. Cei care vor sa ia un credit pentru cumpararea unei case trebuie sa ia in calcul si asigurarile pe care banca ii vor obliga sa le incheie. Este vorba de o polita de viata si una pentru imobilul care urmeaza a fi cumparat. Desi unele banci spun ca le ofera gratuit, costurile acestora se regasesc in taxele si comisioanele platite odata cu rata lunara la credit.

Cine incheie un contract de credit ipotecar trebuie sa stie ca este obligat de banca sa incheie doua asigurari: o polita de viata si una pentru imobilul pe care se doreste a fi achizitionat. Ambele poli- te vor trebui cesionate de cel care ia creditul in favoarea bancii, in felul acesta institutia protejandu-se atat impotrva riscului de deces al persoanei imprumutate, cat si in fata eventualelor dezastre naturale. Pana aici totul este cat se poate de fi resc. Problemele apar insa in momentul in care bancile isi obliga clientii sa semneze aceste polite doar cu anumite companii de asigurari. De obicei, este vorba de asiguratori care au actionariat comun cu banca.

Practic, aceste intelegeri dintre banci si societatile de asigurare nu fac altceva decat sa ingradeasca posibilitatea clientilor de a alege compania care ofera cea mai avantajoasa polita. In general, bancile ofera clientilor posibilitatea de a alege poli- tele a doua companii de asigurari cu care institutia de credit incheie intelegeri prealabile.

Exista insa si banci care spun ca ofera gratuit aceste asigurari. BCR, de exemplu, acorda gratuit polita de viata in cadrul creditului imobiliar. Evident, la BCR Asigurari.

Si pentru asigurarea de locuinta ti se recomanda mai multe societati, dar consultantul bancar tine sa evidentieze parteneriatul cu BCR Asigurari. La fel se intam pla si la Banca Carpatica, care are intelegere cu societatea de asigurari Carpatica Asig, la Banca Transilvania, care lucreaza preferential cu BT Aegon, la Unicredit Tiriac, care promoveaza politele Allianz-Tiriac, sau la Credit Europe Bank care colaboreaza cu Credite Europe Asigurari.

"Desi unele banci sustin ca ofera gratuit asigurarea de casa sau de viata, aceste costuri sunt de fapt incluse in comisioane ori in rate", ne-a declarat Anamaria Rotar, Chief Operating Officer la societatea de consultanta fi nanciara Kiwi Finance.

Politele sunt produse create special pentru banci De exemplu, BRD spune ca ofera gratuit polita de viata pentru creditele ipotecare, care este incheiata cu societatea Aviva. Intreband insa insistent un consultant al bancii daca aceasta asigurare chiar este gratuita, acesta ne-a spus ca, de fapt, polita se plateste in rate pe tot parcursul anului.

Cu alte cuvinte, prima de asigurare este inclusa in taxele si comisioanele pe care clientul le plateste bancii.

Politele aferente unui credit ipotecar sunt diferite de o asigurare clasica de viata.

Societatile au creat produse pentru banci, polite standard care acopera doar riscul de deces al creditatului, ale caror preturi sunt mai mici decat in cazul unei asigurari clasice de viata. Pretul scazut provine dintr-un calcul foarte simplu.

Daca la o polita de viata individuala, valoarea creste anual odata cu inaintarea in varsta a persoanei, la cea aferenta creditului imobiliar, prima scade, ca urmare a micsorarii soldului creditului.

Spre exemplu, la Credit Europe Bank, la un credit de 100.000 euro, pe o perioada de 30 de ani, la o polita incheiata la Asiban, o persoana de 34 de ani plateste 516 euro/an, iar la Omniasig Life, 450 de euro/ an. Valoarea scade insa cu 20 de euro in fi ecare an.

Reguli diferite

Banci care solicita asigurare de viata pentru credite: Credit Europe Bank, Piraeus Bank Romania, Banca Transilvania, Unicredit

Banci care ofera gratuit asigurarea de viata: Bancpost, BCR, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, BRD

Banci care nu solicita asigurare de viata pentru credite: Volksbank, OTP, Domenia

Adevarul