Cunoasterea limbilor straine, conditie obligatorie la angajare

Data publicarii: 13-02-2008 | HR/Cariere

Printre cele mai solicitate cunostinte sunt cele de limba engleza, spaniola sau italiana, insa in ultima vreme se remarca o crestere constanta pentru cunoscatorii de limbi exotice, noteaza Adevarul.

"Daca ar fi sa facem o clasificare in functie de cererile de pe piata ale limbilor cele mai solicitate, limba engleza alaturi de spaniola si italiana ar ocupa prima pozitie, fiind urmate indeaproape de limbi care pana nu de mult au avut putini adepti.

Este vorba de germana, norvegiana, portugheza, japoneza sau rusa, tot mai solicitate de angajatori in ultimul timp", a declarat, pentru "Adevarul", Claudiu Alexandru Cornoiu, consultant in cadrul companiei de recrutare Professional. Pentru a face rost de forta de munca vorbitoare de limbi mai putin uzitate pana acum in mediul de business romanesc, companiile apeleaza la recomandarile celor care lucreaza in ­interior.

"Evident, cu cat o limba e mai «exotica», cu atat este mai dificil sa gasesti candidati care sa le vorbeasca. De obicei ii gasim cu ajutorul angajatilor nostri care au invatat aceste limbi in scoala sau in calatoriile lor si care ne pot recomanda colegi sau prieteni de-ai lor", spune Crina Ilie, senior HR manager, in cadrul Genpact Romania, companie specializata in furnizarea de servicii de business catre multinationale din intreaga lume.

Potrivit acesteia, in Genpact, a-ti recomanda prietenii este o practica incurajata, iar orice recomandare finalizata cu o angajare este rasplatita cu un bonus consistent dupa trei luni.

Peste 90% din angajatii Genpact sunt vorbitori a cel putin doua limbi straine -engleza si o alta limba europeana, insa exista persoane care vorbesc si sapte limbi straine.

Peste 60% din joburi necesita cunoasterea limbilor straine

Cunoasterea unei limbi straine a devenit un criteriu esential in recrutarea de forta de munca. Astfel, din cele peste 7.000 de joburi postate pe siteul de recrutare eJobs, peste 60% din acestea solicita cunostinte de limbi straine, in special a limbii engleze. "Atunci cand realizeaza un portret al «candidatului ideal», foarte multe companii, indiferent de jobul pentru care recruteaza, mentioneaza aceasta carac­te­ristica: «cunoasterea limbii engleze, cel putin la nivel conversational», atat pentru joburile din tara, cat mai ales pentru cele din strainatate", spune si Laura Chilom, consultant eJobs.

Mai mult decat atat, simpla declarare a cunostintelor de limbi straine nu mai este­ suficienta, tot mai multe companii testand aceste abilitati la interviu. "Peste 60% din persoanele care aplica pentru un job se declara cunoscatoare de limbi straine, insa autoevaluarea nu este intotdeauna obiectiva. Astfel, testarea ulterioara interviului initial releva in foarte multe cazuri lipsa cunostintelor de baza pentru scrierea unui document in limba straina testata", spune Cornoiu.

Potrivit acestuia, companiile angajatoare, atat cele nationale, cat si cele multinationale, isi doresc din ce in ce mai mult persoane capabile sa sustina conversatii si mai ales sa redacteze documente intr-o limba straina, fapt pentru care cunoasterea cel putin a limbii engleze a devenit aproape un criteriu eliminatoriu in cadrul proceselor de recrutare.

Aceasta cerinta nu mai reprezinta un criteriu regasit doar in cazul unor posturi de midlle executive, ci a devenit una obligatorie pentru marea majoritate a posturilor, pastrand insa si legatura stransa cu profilul activitatii companiei angajatoare. Chiar daca in organigrama acestor companii nu se regaseste o pozitie bine conturata de translator sau asistent lingvist, acestea au in interiorul lor persoane gata oricand sa redacteze un raport sau sa relationeze intr-o limba de circulatie internationala.

Domenii care solicita o limba straina:

  • Customer/client service Resurse umane Inginerie
  • Internet, eCommerce, New Media
  • Relatii publice
  • Restaurant, foodser­vice, catering
  • Vanzari, comert
  • Secretariat
  • Turism

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: