Aderarea la UE a temperat cresterea profiturilor firmelor romanesti

Data publicarii: 14-02-2008 | Afaceri

Cresterea profitului net inregistrat de firmele romanesti in primul semestru din 2007 a fost de 26,3%, mai lenta decat in perioada similara a anului anterior, cand avansul a fost de 34,6%, iar ponderea societatilor profitabile in total a continuat sa scada, de la 58 la 56,2%, arata un studiu al CNP.

"Participarea Romaniei la piata unica europeana, prin cerintele de competitivitate si calitate, a afectat intr-o oarecare masura performantele agentilor economici in anul 2007", se arata in studiul dat publicitatii miercuri de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

In prima jumatate din 2007, s-a inregistrat si o crestere a pierderilor fata de perioada corespunzatoare a anului precedent cu 30,3% in termeni nominali, fata de 8,2% in primul semestru din 2006 fata de acelasi interval din 2005. Acest lucru a fost cauzat de avansul cheltuielilor salariale, cu 29,2% in primele sase luni ale anului trecut.

"Aceste amplificari ale cheltuielilor cu salariile la nivelul firmelor pot fi justificate de majorari salariale mai ample pe fondul deficitului cu forta de munca din unele domenii, dar si de cresterea numarului de salariati", se mai arata in studiul CNP.

La nivel macroeconomic, rata de profitabilitate s-a mentinut la aproximativ acelasi nivel in primele sase luni din 2007 fata de aceeasi perioada a anului trecut, avansand cu doar 0,1 puncte procentuale, pana la 6,4%.

Rata de profitabilitate este calculata prin raportarea diferentei intre profit si pierdere la cifra de afaceri. Potrivit CNP, relaxarea fiscala ar fi contribuit la cresterea eficientei firmelor romanesti, in contextul in care acestea trebuie sa faca fata cerintelor pietei unice europene.

Cea mai mare crestere a ratei de profitabilitate s-a inregistrat, in primele sase luni ale anului trecut, in sectorul de stat, de la 6% la 9,2%, in timp ce in sectorul privat s-a inregistrat un spor de 0,1 puncte procentuale pana la 5,9%, de la 5,8%.

Desi in scadere in primul semestru al anului trecut, rata profitabilitatii in sectorul mixt ramane cea mai ridicata din economia romaneasca (10,6%).

NewsIn