Martie va aduce o noua crestere a dobanzilor
Data publicarii: 19-02-2008 | Finante-BanciLa inceputul saptamanii trecute, INS a anuntat ca nivelul inflatiei din ianuarie a crescut comparativ cu decembrie 2007 cu 0,86%, preturile urcand in ultimele 12 luni cu 7,26%, nivel maxim al ultimului an si jumatate, noteaza Curierul National.
In cel mai recent raport referitor la tintirea inflatiei, din 7 februarie, banca centrala a urcat estimarea pentru inflatia la sfarsitul acestui an cu 1,6 puncte procentuale, la 5,9%, peste consensul pietei, de aproximativ 5,5%.
Mentinerea inflatiei pe o panta ascendenta, analistii anticipand o depasire a pragului de 8%, in martie sau aprilie, va pune BNR in situatia de a aplica o noua majorare dobanzii sale de politica, care a fost deja urcata, la inceputul lunii, la 9%.
Se pune astfel intrebarea care va fi ordinul de marire a dobanzii, o jumatate sau un punct procentual? Un semnal privind nivelul cresterii a fost primit de piata saptamana trecuta, cand Trezoreria s-a imprumutat printr-o emisiune de titluri de stat cu scadenta la sase luni la un randament maxim de 9,49%, cel mediu fiind de 9,42%.
La nivel global se observa deja o tendinta de crestere a preturilor, cauzata de mai multi factori fundamentali. In primul rand, accentuarea inflatiei se datoreaza cresterii pretului la barilul de petrol, care se mentine de mai multe luni in apropierea pragului de 100 de dolari. La aceasta se adauga efectele secetei din vara anului trecut, dar si mentinerea unei stari de tensiune pe pietele financiare unde costurile creditarii s-au majorat dupa criza "subprime" din SUA, care a provocat marilor banci sau fonduri de investitii pierderi de sute de miliarde de euro.
"Suntem in general optimisti pentru evolutia economiei in acest an, insa ingrijorarea Bancii Nationale a Romaniei apare pentru rata inflatiei", declara recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Revenirea din ultima perioada este categoric de proportii superioare comparativ cu toate celelalte reveniri. Apare pe toate subcomponentele indicelui preturilor de consum si, repet, ne temem de al doilea val. Declansatorii au fost, in mod evident, factorii exogeni, dar fondul, validarea, a venit din interior".
Referitor la "al doilea val" inflationist, guvernatorul BNR a afirmat ca factorii care vor provoca o serie de scumpiri "structurale", la nivel international, sunt determinati de avansul economic al marilor state emergente, precum China sau India, care consuma din ce in mai mult, si de o posibila recesiune a economiei Statelor Unite. In acest sens este interesanta ultima afirmatie a fostului sef al Rezervei Federale americane, Alan Greenspan, care a declarat ca economia americana se afla in "pragul" unei recesiuni si ea va continua sa se erodeze pana in momentul in care se vor stabiliza preturile imobiliare din SUA.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri