Romania, campioana Europei la numarul de impozite si taxe

Data publicarii: 19-02-2008 | Finante-Banci

Principalele obstacole pentru mediul de afaceri din Romania il constituie nivelul fiscalitatii si legislatia fiscala, noteaza Gandul. Cel putin asa reiese dintr-un raport dat publicitatii de Forumul Economic Mondial despre competitivitatea globala.

Banca Mondiala a identificat in Romania aproape 100 de taxe si impozite pe care firmele autohtone le platesc mai mult decat dublu decat oricare tara din Uniunea Europeana. Este vorba de 12 contributii sociale pe an, 12 taxe pe valoarea adaugata, impozitul pe teren, impozitul pe cladiri, impozitul pe profitul companiei, taxele de urbanism etc.

Mai mult de jumatate din ele sunt in domeniul fortei de munca. Pe langa fiscalitatea impovaratoare, destul de greu cantareste si regularitatea cu care se platesc aceste biruri. "Cand spune ca sunt 12 taxe la somaj, CAS, TVA, de fapt este cate una, numai ca sunt plati lunare", spune avocatul Gabriel Biris, expert in fiscalitate.

Cum este in alte tari

In Suedia, de exemplu, firmele platesc doar doua taxe. Cel mai aproape de noi se situeaza Polonia cu 40 de taxe si impozite. In afara de aceste obligatii, firmele trebuie sa mai plateasca alte 100 de taxe neevidentiate, asa-numitele taxe parafiscale, adica tot felul de "tarife", "contributii", "comisioane", "timbre" si alte obligatii prevazute in nenumarate acte normative. Acestea sunt percepute de autoritatea publica pentru prestarea unui serviciu, precum taxe notariale, de drum, de eliberare de autorizatii, de mediu, pentru serviciile Registrului Comertului, comisioane platite din fondul de salarii catre Ministerul Muncii etc. "Firmele platesc in jur de 200 de taxe si impozite in Romania", declara Maria Grapini, presedintele Consiliului de Administratie si actionarul majoritar al companiei Pasmatex. In urma cu ceva timp, Ministerul Finantelor estima ca, per total, contribuabilii persoane juridice si fizice platesc 420 de taxe si impozite.

Pusi sa plateasca de doua ori acelasi lucru

Reprezentantii mediului de afaceri au reprosat de mai multe ori faptul ca sunt pusi sa plateasca de doua ori pentru acelasi lucru. Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii considera ca rovigneta pe care o platesc anual soferii nu este decat o dublare a taxei de drum inclusa in pretul carburantilor. Mai mult, in pretul la pompa este inclusa si acciza pentru benzina si motorina. Un alt exemplu de taxare dubla este dat de Maria Grapini. Aceasta spune ca firmele platesc contributii la asigurarile sociale, dar si concediul de odihna al salariatilor. "Normal ar fi ca aceste concedii sa se plateasca din fondul de asigurari sociale", afirma Grapini.

Se taxeaza apa de ploaie

In afara de taxele duble, companiile sunt nevoite sa cotizeze pentru servicii de care nu beneficiaza. Este cazul taxei radio-tv care este obligatorie pentru fiecare firma fie ca detine sau nu aceste receptoare radio sau TV.

In acelasi registru al taxarii curioase se incadreaza si taxa pe apa de ploaie, numita pompos taxa pentru transportul si epurarea apelor meteorice, care este suportata atat de persoanele juridice, cat si de cele fizice.

Edilii oraselor sustin ca, de fapt, este un serviciu platit pentru colectarea si transportul apei de ploaie prin sistemul de canalizare al localitatilor si ca in lipsa ei s-ar inunda tot. Consiliul IMM-urilor se intreaba, bazandu-se pe logica unei astfel de taxe, de ce se plateste in perioadele secetoase. O alta hiba detectata de reprezentantii mediului de afaceri este aceea ca firmele care nu pot angaja persoane cu handicap datorita specificului muncii sunt nevoite sa finanteze institutiile de protectie sociala.

In plus, ele trebuie sa cotizeze si la nivel local, acolo unde interesul sau toanele unor primari sau consilii locale duc si mai mult la impovararea companiilor.

Integral in Gandul